Alles over jouw lichaam

Witte bloedlichaampjes (leukocyten)

De leukocyten vormen een deel van het menselijke afweersysteem (Immuunsysteem). Ze hebben in tegenstelling tot de rode bloedlichaampjes (erytrocyten) een celkern (nucleus) en kunnen zich zelfstandig voortbewegen, om op die plaats in het lichaam te komen, waar ze nodig zijn.

witte bloedcellen

witte bloedcellen

Men vindt leukocyten daarom voor het grootste deel in het bindweefsel, waar ze hun werk uitvoeren, namelijk ziekteverwekkers of afgestorven lichaamscellen vernietigen.

leukocyten soorten:

– de granulocyt (granulocytus)
– de lymfocyt (lymfocytus)
– de monocyt (monocytus).

Ze worden in het beenmerg (medulla ossium) respectievelijk in de lymfeknopen (folliculus lymphaticus) aangemaakt. De granulocyten vormen met 60 % het grootste deel van de leukocyten. Zij worden verder onderverdeeld in neutrofiele, eosinofiele en basofiele granulocyten. Neutrofiele granulocyten worden ook wel kleine vreetcellen (microfagen) genoemd, aangezien ze ziekteverwekkers respectievelijk vaste substanties in zich opnemen en met behulp van enzymen in hun cellichaam (cytoplasma) kunnen vernietigen. Bij het uitvoeren van deze taak, die fagocytose genoemd wordt, gaan ze zelf te gronde en vormen zo pus.

Eosinofiele (granulocytus acidophilicus) en basofiele granulocyten (granulocytus basophilicus) zijn voor het grootste deel betrokken bij allergische reacties in het lichaam.
Een meerderheid van de lymfocyten rijpt in de thymus en wordt daarom T-lymfocyt genoemd, de overige in het beenmerg of de milt (splen) gevormde lymfocyten, worden B-lymfocyten genoemd. Wanneer de B-lymfocyten in contact met een vreemd lichaam respectievelijk met de gifstof ervan komen (antigeen), dan beginnen ze afweerstoffen (antilichamen) te produceren.
Met behulp van deze afweerstoffen worden de giftige stoffen onschadelijk gemaakt.

In enkele van de lymfocyten worden de kenmerken van de giftige stof opgeslagen (geheugencellen), zodat, wanneer er weer een vreemd lichaam van dezelfde soort binnendringt, de productie van antilichamen zo snel mogelijk weer op gang gebracht kan worden.

De T-lymfocyten ondersteunen de vreetcellen bij hun taak. Ze hechten zich aan de gifstoffen en worden samen met deze gifstoffen door fagocytose vernietigd.

De monocyten zijn verantwoordelijk voor het vernietigen van grotere vreemde lichamen door middel van fagocytose en worden daarom ook grote vreetcellen (macrofagen) genoemd.

Er zijn veel minder witte bloedcellen of leukocyten dan rode bloedcellen; de verhouding is 1 witte op 600 rode. De witte cellen zijn kleurloze en bolvormige bloedcellen die iets groter zijn dan de rode. Er zijn vijf soorten leukocyten. Drie van de vijf zijn van het granulaire (korrelige) type. Dat zijn de neutrofielen, eosinofielen en basofielen. De overige twee leukocytsoorten, de lymfocyten en monocyten, hebben een glad, niet-granulair cellichaam. De belangrijkste rol van de leukocyten is het verdedigen van het lichaam tegen schadelijke invloeden (virussen, lichaamsvreemde stoffen en abnormale eiwitten). Als er sprake is van ‘vijandelijk’ materiaal, zorgen de basofielen en sommige lymfocyten voor een uitbraak van stoffen die ontsteking veroorzaken. Hierdoor wordt de indringer klemgezet.

Witte bloedlichaampjes

De andere leukocyten absorberen dan het vijandelijke materiaal in hun eigen cellen en verteren dat. Dit verteringsproces heet fagocytose. De cellen die micro-organismen ‘opeten’ worden fagocyten genoemd. De grootste groep fagocyten zijn de neutrofielen. Naast neutrofielen, eosinofielen en monocyten heeft het lichaam nog andere fagocyten die niet behoren tot de witte bloedcellen. Dit zijn de zogenaamde reticulo-entheliale cellen, een soort bindweefselcellen.

leukocyten

Lymfocyten vormen de kleinste witte bloedcellen en zijn een onderdeel van het immuunsysteem. Zij maken antilichamen aan tegen ziekte. Als het lichaam wordt belaagd door micro-organismen beginnen de lymfcyten zich te vermenigvuldigen en worden het getransformeerde plasmacellen. Iedere specifieke micro-indringer prikkelt het systeem tot de aanmaak van een specifiek soort lymfocyt dat weer leidt tot een bepaald type plasmacel. Het aangemaakte type plasmacel is op zijn beurt in staat tot de aanmaak van een specifiek antilichaam dat het binnengedrongen micro-organisme kan vernietigen.

Het rode beenmerg maakt continu allerlei witte bloedcellen aan, behalve lymfocyten en monocytenen houdt altijd een voorraadje achter de hand in geval van nood. Lymfocyten en monocyten worden aangemaakt door het lymfatisch weefsel in de lymfeknopen en de milt. Als een parasiet of virus het lichaam binnendringt en zich begint te verspreiden komen de gereserveerde witte bloedcellen vrij en begint de aanmaakt van grote hoeveelheden juiste witte bloedcellen. Deze verhoogde productie leidt tot koorts. Omdat de witte bloedcellen elk bestemd zijn voor de bestrijding van een specifieke ziekte, kan een bloedonderzoek naar het aantal witte bloedcellen de arts helpen bij de diagnose van ziekteverschijnselen.

5 reacties op “Witte bloedlichaampjes (leukocyten)”
 1. lauwers luc schreef:

  Heb bloed laten onderzoeken de waarde van leukocyten zijn 14100 de min.waarde 3650 en de max 9300 moet ik mij ongerust maken.

 2. Wesley schreef:

  Beste Lauwers Luc,

  Uw witte bloedcellen (leukocyten) kunnen verhoogd zijn door bijvoorbeeld een infectie of een griepje. Dit is een normale reactie van het lichaam. 14100 is een licht verhoogde waarde. U hoeft zich hier niet ongerust over te maken.

  Met vriendelijke groet,
  Wesley

 3. Wesley schreef:

  Beste Lauwers Luc,
  Uw witte bloedcellen (leukocyten) kunnen verhoogd zijn door bijvoorbeeld een infectie of een griepje. Dit is een normale reactie van het lichaam. 14100 is een licht verhoogde waarde. U hoeft zich hier niet ongerust over te maken.
  Met vriendelijke groet,
  Wesley

 4. De Cock Bart schreef:

  Beste, leukocyten te laag (3,8) en lymfocyten te hoog (50%). Moet ik mij zorgen maken?

  Recente gezondheidsproblemen: nierstenen, tekenbeet en allergie.

  Heeft een van bovenstaande er iets mee te maken?

  Alvast bedankt!

  Bart

 5. burhan schreef:

  mijn leukocyten 4.0 -10.0 is dit hoog ik ben burhan

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*