Springersknie

Tussen het onderbeen en de knieschijf zit een pees. Deze pees wordt ook wel de patella pees genoemd. Hij zorgt er samen met nog een andere pees voor dat de knieschijf op zijn plek blijft zitten. De patella pees kan overbelast raken. Dit komt meestal door veel springen. Daarom heet deze overbelasting de springersknie, ofwel de jumper’s knee.

Springersknie

Symptomen

Door de irritatie van de pees ontstaat er pijn aan de voorkant van de knie. Dit treedt meestal tijdens of direct na het sporten op. Als je op de pees drukt is dit pijnlijk. Daarnaast kan er zwelling van de knie ontstaan en kan de knie wat warmer aanvoelen dan de andere kant.

Oorzaak

Een springersknie ontstaat door overbelasting. Het komt met name voor bij mensen die een sport uitoefenen waarbij veel gesprongen wordt, denk hierbij aan basketbal, volleybal of turnen. Waarom het bij sommige mensen wel ontstaat en bij anderen niet is niet bekend.

Adviezen

Als je veel klachten hebt is het verstandig om wat rustiger aan te doen. Geef de pees minimaal 4 weken rust. Als je een sport beoefend waarbij veel gesprongen moet worden is het verstandig om hier even mee te stoppen. Andere sporten zoals zwemmen of fietsen geven minder belasting van de knie pees. U kunt deze sporten beoefenen om toch in beweging te blijven. Forceer de pijn niet. Het is goed om in beweging te blijven, maar de pijn mag niet te heftig worden. Een fysiotherapeut kan eventueel enkele oefeningen adviseren waarbij de kniepees niet belast wordt. De knie intapen is niet bewezen effectief, dus dat wordt niet aangeraden. Het kan echter ook geen kwaad.

Medicatie is vaak niet nodig bij een springersknie. Als je veel klachten hebt mag je eventueel paracetamol gebruiken tegen de pijn. Doe dit niet te lang.

Beloop

Een springersknie heeft een vrij gunstig beloop. Het gaat vaak vanzelf weer over, maar dit kan wel enkele maanden duren. Als de klachten na 4 weken rustig aan doen nog niet over zijn is het verstandig om contact met uw huisarts op te nemen. Als de klachten wel beter zijn kun je het sporten weer geleidelijk opbouwen. Doe dit niet te snel en zorg altijd voor een goede warming up. De conditie van de spieren moet weer rustig worden opgebouwd.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips