Een scheurtje in de hamstring

Een veelvoorkomende sportblessure, is een scheuring van de hamstring. Mensen die op televisie regelmatig naar sport kijken, herkennen de blessure direct. Tijdens een volle sprint grijpt de sporter naar de achterzijde van het bovenbeen, de hamstring. Een acute hamstringblessure is een scheuring van de vezels in de hamstringspieren. Lees hier alles over deze blessure, de behandeling ervan en over hoe u dit kunt voorkomen.

 

De hamstring

Vaak wordt over de hamstring gesproken alsof het één spier betreft, maar in feite is het een spiergroep die bestaat uit drie verschillende grote spieren. De spiergroep verbindt onze heup (het zitbeen) met ons onderbeen. Bij het strekken van de heup en het buigen van de knie, vervult de hamstring een belangrijke rol. Bij een blessure aan de hamstring staat een sporter dan ook een tijdje langs de zijlijn.

 

Ontstaan van de blessure

Een hamstringblessure ontstaat veelal acuut, door een scheurtje in de vezels. Dit gebeurt met name bij sporten waarin veel versnellingen gemaakt worden, zoals hardlopen (vooral korte afstanden), voetbal, hockey en basketbal. Niet elke hamstringblessure is hetzelfde. Soms is er alleen sprake van een spierverrekking, soms is de spier behoorlijk ingescheurd of zelfs helemaal afgescheurd – al komt dat laatste maar weinig voor. De ernst van de scheuring van de spiervezels wordt door medisch specialisten uitgedrukt in gradaties.

 

Een hamstringscheuring herkennen is vaak niet zo lastig, al is het bij kleine spierverrekkingen vaak eerder een zeurende pijn dan een stekende pijn. De volgende symptomen wijzen op een scheurtje in de hamstrings:

  • Tijdens explosieve beweging (sprinten of draaien) voelt u een scherpe pijn aan de achterkant van het bovenbeen.
  • Daarbij kunt u een licht ‘pop’ geluid horen.
  • Het aanspannen van de spier doet pijn en het buigen van de knie gaat lastig of zelfs helemaal niet.
  • Er kan een bloeduitstorting (blauwe plek) of zwelling ontstaan.
  • Spierspasmen kunnen optreden.

 

Behandeling

Bij een spierscheuring van de eerste graad (lichte spierverrekking) of tweede graad (gedeeltelijke spierscheuring), zal rust volstaan voor een volledig herstel. Daarbij kunt u overigens wel de kennis en expertise van een fysiotherapeut inschakelen. Hij of zij kan u helpen bij het opstellen van een revalidatieplan. Ongeacht de ernst van de scheuring, hanteert u de eerste twee tot drie dagen de RICE-methode:

  • Rust;
  • IJs;
  • Coldpacks;
  • Elevatie.

 

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is een massage geen goede behandeling – dat doet zelfs meer kwaad dan goed. Bij een ernstige spierscheuring (derdegraads) is het noodzakelijk om een specialist in te schakelen. U kunt dan niet lopen en er zit in de eerste week amper vooruitgang in de situatie.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips