Wat zijn streptokokken?

Je hebt er vast wel eens van gehoord: streptokokken. Dit zijn bacteriën die verschillende ziekten kunnen veroorzaken. Sommige soorten streptokokken komen gewoon in je lichaam voor zonder dat je hier ziek van wordt. Als je ziek wordt door een streptokokkenbacterie dan zijn de verschijnselen meestal van milde aard, zoals bij een keelontsteking, krentenbaard of roodvonk. Echter, soms kan een infectie ook levensgevaarlijk zijn. Wat doen streptokokken? Wanneer zijn streptokokken wel gevaarlijk? En hoe kun je een streptokokkeninfectie behandelen?

Welke streptokokken bestaan er?

Streptokokken zijn onderverdeeld in de twee hoofdgroepen:

  • Groep A-streptokokken (GAS)
  • Groep B-streptokokken (GBS)

Groep-A-streptokokken

Veel mensen dragen de groep-A-streptokokken voor een lange of kortere periode bij zich in de neusholte, de keelholte of de huid zonder dat ze daar ziek van worden. Een A-streptokok is een lastpak, want deze kan ziektes veroorzaken als roodvonk, krentenbaard, keelontsteking en wondroos. Soms kan een groep-A-streptokokkeninfectie levensbedreigend zijn. Dit wordt een invasieve infectie genoemd.

Invasieve infectie met groep-A-streptokokken (GAS)

Bij een verwonding kunnen de A-streptokokken verschillende infecties veroorzaken, zoals infecties aan de nieren, de hersenvliezen, de hartkleppen en de baarmoeder (na de bevalling). De bacterie kan de spieren en de pezen in een korte tijd ernstig beschadigen. Om deze reden wordt de A-streptokok ook wel de vleesetende bacterie genoemd.

Hoe kun je besmet worden met A-streptokokken?

De A-streptokok zit vooral in de neus-en keelholte en op de huid. Een overdracht van deze bacterie vindt plaats door te niezen of te hoesten. Verder kan je ook besmet raken met A-streptokokken door direct contact met de handen of via een besmet voorwerp. Zolang de infectie nog niet is genezen, blijft iemand besmettelijk of tot 48 uur nadat iemand met antibiotica is begonnen.

Wie kan besmet worden met A-streptokokken?

Iedereen kan besmet worden met deze bacterie. Of je na de besmetting ziek wordt, hangt weer af van je weerstand en de eigenschappen van de bacterie. Kinderen, kraamvrouwen, ouderen en gezinsleden van iemand met een ernstige infectie lopen het meeste risico om ziek te worden.

Kan je besmetting met A-streptokokken voorkomen?

Een besmetting is vaak moeilijk te voorkomen. Wel kan je de verspreiding van de bacterie verminderen door te hoesten of te niezen met een zakdoekje of hand voor je mond en neus. Was je handen daarna goed.

Is een infectie met A-streptokokken te behandelen?

Een lichte infectie aan de neus, keel of huid gaat vaak vanzelf weer over. Afhankelijk van de klachten kan de arts je een antibioticakuur geven. Als de bacterie in de bloedbaan terecht is gekomen en een ernstige infectie heeft veroorzaakt aan bijvoorbeeld de spieren, botten, hersenvliezen of het bindweefsel kan iemand overlijden.

Mag je werken, naar school of naar het kinderdagverblijf met een infectie met A-streptokokken?

Als je een lichte infectie hebt, is er meestal geen bezwaar om te gaan werken of om naar school of het kinderdagverblijf te gaan, tenzij je erg ziek bent.

Groep B-streptokokken

B-streptokokken komen bij veel mensen voor in de darmen. Bij vrouwen kunnen de B-streptokokken ook voorkomen in de vagina en de baarmoedermond.

Infectie met B-streptokokken

De B-streptokokken bevinden zich in de darmen. Bij vrouwen zijn ze vaak ook aanwezig in de vagina of de baarmoedermond, zonder dat er klachten zijn. Soms kunnen B-streptokokken een blaasontsteking veroorzaken. Eén op de vijf volwassenen draagt B-streptokokken bij zich zonder klachten te hebben. Eén op de vijf zwangere vrouwen draagt deze bacteriën bij zich, zij zijn de dragers.

Zwanger of bevallen

Wanneer je als vrouw groep B-streptokokken draagt en zwanger bent, kun je deze bacteriën tijdens de bevalling overdragen op je baby. De kans dat je baby hier ziek van wordt, is slechts 1 procent. Soms kan er tijdens de zwangerschap een infectie met de B-streptokok bacterie ontstaat. De kans dat je baby dan ziek wordt, is vele malen groter. Dit wordt GBS-ziekte genoemd. Ook kan GBS-ziekte klachten veroorzaken bij volwassenen.

Wat zijn de symptomen van infecties met groep B-streptokokken?

Bij volwassenen leidt een infectie met B-streptokokken soms tot een blaasontsteking. Meestal ontstaan er geen ziekteverschijnselen. Bij vrouwen die net zijn bevallen kan een besmetting wondinfecties of kraamvrouwenkoorts veroorzaken.

Een besmetting met GBS kan zich bij pasgeborenen uiten als ademhalings- en voedingsproblemen en koorts. In ernstige gevallen kan de besmetting leiden tot een hersenvliesontsteking, longontsteking of bloedvergiftiging is levensgevaarlijk en kan leiden tot de dood.

Hoe kan een B-streptokokkeninfectie worden voorkomen?

Meestal wordt iemand met B-streptokokken besmet door direct contact, zoals bij een moeder en een kind tijdens de bevalling. Een baby kan ziek worden wanneer de bacterie het lichaam binnendringt. Wanneer je als zwangere vrouw een grote risicofactor bent, kan je worden gescreend op dragerschap met groep B-streptokokken. Wanneer je drager bent, kan de arts besluiten om je antibiotica te geven, om de kans te verkleinen dat je kind tijdens de bevalling wordt besmet.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips