MRSA

Iedereen die wel eens in een ziekenhuis is geweest, heeft waarschijnlijk wel de bordjes gezien die waarschuwen voor verspreiding van de MRSA-bacterie. Dit wordt ook wel de ‘ziekenhuisbacterie’ genoemd, omdat de bacterie voornamelijk in ziekenhuizen voor kan komen en zich daar kan verspreiden. Mensen die besmet zijn met MRSA, kunnen via direct huidcontact voor verspreiding zorgen. In dit artikel leest u alles over de MRSA-bacterie.

Wat is de MRSA-bacterie?

Kenmerkend aan de MRSA-bacterie, is dat deze resistent is tegen de meeste vormen van antibiotica. Dit maakt de bacterie ook zo lastig te bestrijden in bijvoorbeeld ziekenhuizen. De afkorting MRSA staat voor Meticilline Resistente Staphylococcus Aureus. De bacterie is qua gedrag vergelijkbaar met de ‘normale’ huidbacterie Staphylococcus Aureus. Verspreiding verloopt via direct huidcontact. Voor gezonde mensen is de MRSA-bacterie ongevaarlijk. Mensen die ermee besmet zijn, merken dit vaak niet eens en blijven gewoon gezond. De besmetting is vaak ook slechts van tijdelijke aard, na verloop van tijd verdwijnt de bacterie weer uit uw lichaam. In de buitenlucht kan de MRSA niet lang overleven, na een kwartier bent u weer volledig vrij van deze bacterie.

Toch gevaarlijk

Toch is MRSA voor bepaalde mensen wel degelijk gevaarlijk. In geval van een verminderde weerstand kan de bacterie namelijk diverse infecties veroorzaken. Dat kan leiden tot het optreden van zweren of abcessen, tot ontsteking van de huid of van wonden, maar ook long- of botontsteking of zelfs bloedvergiftiging zijn mogelijke gevolgen die besmetting met de bacterie kan hebben. Ook infecties aan de bloedbaan zijn een mogelijk gevolg van besmetting met MRSA bij een verlaagde weerstand. Mensen die besmet zijn met MRSA, dragen de bacterie voornamelijk op de huid en in de neus bij zich.

Ziekenhuizen zijn zeer alert op verspreiding, omdat daar logischerwijs veel mensen aanwezig zijn met een (sterk) verlaagde weerstand. Ook omdat de bacterie multiresistent is en snel verspreid kan worden door direct huidcontact, zijn er in Nederlandse ziekenhuizen strenge regels.

Verspreiding voorkomen

Met name mensen die uit ziekenhuizen in het buitenland komen, vormen een risico voor verspreiding van MRSA. In veel buitenlandse ziekenhuizen is er namelijk niet zo veel aandacht voor deze bacterie, met alle mogelijke gevolgen van dien. Daarom worden patiënten die afkomstig zijn uit een ziekenhuis uit het buitenland, eerst een tijd in quarantaine geplaatst. Pas nadat is vastgesteld dat zij de bacterie niet bij zich dragen, worden zij normaal in het ziekenhuis toegelaten.

Een andere risicogroep zijn mensen die werkzaam zijn in de veehouderij. Het gaat dan met name om houders van varkens of vleeskalveren. Deze dieren dragen de MRSA-bacterie immers vaak bij zich. Bent u werkzaam in deze sector, dan dient u zich bij ziekenhuisbezoek aan diverse regels te houden om verspreiding te voorkomen.

Behandeling

Heeft u een verlaagde weerstand én bent u besmet met MRSA, dan volgt een behandeling. De bacterie is resistent tegen veel, maar niet alle antibiotica. Onder meer Vancomycine wordt gebruikt ter behandeling, maar dit antibioticum heeft verschillende bijwerkingen. Ook tegen dit middel kan de MRSA-bacterie op den duur resistent worden. Behandeling hiermee wordt daarom alleen ingezet als laatste behandelmethode.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips