Ebola in Nederland, kan dat?

Op medisch gebied is het Ebola virus nog altijd het nieuws van de dag. De Ebola epidemie in West-Afrika neemt onwaarschijnlijk grote vormen aan. Eerder al werd in een bericht aandacht besteed aan het Ebola virus. Afgelopen week werd bekend dat er nu ook twee Nederlandse zorgverleners terug naar Nederland zijn gehaald, die in contact zijn gekomen met een Ebolapatiënt – zij lopen dus het risico op een Ebolabesmetting. Komt Ebola daarmee ook naar Nederland?

Ebola naar Nederland?

Laten we voorop stellen: de zorgverleners staan onder streng toezicht, waardoor verdere besmetting binnen Nederland absoluut voorkomen zal worden. Het terughalen van deze personen is in die zin niet risicovol. Natuurlijk is het wel belangrijk dat de juiste voorzorgsmaatregelen worden getroffen en dat alles onder strenge controle plaatsvindt.

Theoretisch gezien is het wel mogelijk dat het Ebolavirus naar West-Europa, en dus naar Nederland komt. Wanneer we naar de praktijk kijken, dan is de waarschijnlijkheid te verwaarlozen – mits de instanties oplettend en waakzaam zijn. En dat zijn ze. Het RIVM heeft huisartsen en GGD’s gevraagd om alert te zijn.

Besmetting kan alleen plaatsvinden door contact met lichaamsvocht van een besmet persoon. Wordt dat contact voorkomen, dan vindt ook geen verspreiding van het Ebolavirus plaats. Dit is dan ook waar de betreffende instanties zich op focussen. Op luchthavens is personeel alert op symptomen van Ebola, die vergelijkbaar zijn met de verschijnselen van hevige griep.

Waarom is Ebola geen ‘Europese’ ziekte?

Het Ebolavirus gedijt, zoals meerdere ziektes, goed bij personen met een verlaagde weerstand. In West-Afrika is de weerstand van de bevolking simpelweg lager dan dat de standaard is in West-Europa. Het is ook om die reden dat Ebola toch vooral wordt gezien als een ‘Afrikaanse ziekte’.

De meeste mensen hier in Nederland hebben zo’n goede weerstand en verkeren in zo’n goede gezondheid, dat zij goed zijn beschermd tegen het virus. Maar besmetting is niet te voorkomen in geval van direct contact. Omdat besmetting alleen plaats kan vinden via direct contact, is isolatie een geschikte en uitstekende oplossing om verspreiding van het virus te voorkomen. In Nederland is waakzaamheid dus geboden, maar er is zeker geen reden tot paniek. Een wereldwijde epidemie ligt niet direct op de loer.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips