Wondgenezing

Als de huid is beschadigd, treden de herstelmechanismen van het lichaam in werking. De wondgenezing wordt bij een naar verhouding eenvoudige, rechte wond, waarbij de wondranden goed tegen elkaar liggen of bijeen worden gehouden door hechtingen of een zwaluwstaartje, zal eerst een bloedstolsel de wond opvullen. Later groeien bloedvaatjes en collageen-producerende cellen het bloedstolsel binnen. Deze maken een aanvang met de omzetting in littekenweefsel. Ondertussen verspreiden huidcellen zich vanuit de wondranden over de wond om deze weer met nieuwe huid te bedekken.

Als de rand volkomen recht is, zal na enkele weken nauwelijks een litteken zichtbaar zijn.

Bij een meer open wond of bij het optreden van een infectie wordt de wond eerst alleen grofweg opgevuld met zeer veel granulatieweefsel. Dit vormt een onregelmatige basis. Vanuit de wondrand groeien hier dan geleidelijk nieuwe huidcellen overheen, waarna een litteken overblijft.

wondgenezing

Een complicatie die soms na brandwonden of infecties, maar ook bij gewone littekens kan optreden is keloïd*. Hierbij vindt overmatige groei van littekenweefsel plaats tot buiten de oorspronkelijke wondranden. Er wordt een lelijke, dikke rode massa gevormd, die later wat samentrekt en bleker wordt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips