Welke soorten huiduitslag zijn belangrijk?

Welke soorten huiduitslag zijn belangrijk? Het gebeurt zo vaak dat je vlekken of bulten krijgt die al weer verdwenen zijn op het moment dat je ze aan de dokter wilt laten zien.

Een huiduitslag die binnen korte tijd weer verdwijnt is zelden van belang. Meestal zal er een overgevoeligheid voor de een of andere stof of voor een voedselbestanddeel in het spel zijn. De enige huiduitslag die ook uit zichzelf verdwijnt, maar wél van betekenis is, is de huiduitslag die in het tweede stadium van syfilis optreedt. Gedurende een aantal dagen zijn er dan op de huid en slijmvliezen van de mondholte puistachtige vlekjes te zien. Als de huiduitslag verdwenen is, blijft de ziekteverwekker in het lichaam en kan in een later stadium het zenuwstelsel aantasten. Het is dus noodzakelijk dat bij een dergelijke uitslag, nadat natuurlijk eerst de diagnose syfilis gesteld is, een behandeling met penicilline volgt.

Veel kinderziekten (mazelen, waterpokken, rode hond) gaan met huiduitslag gepaard. Naast de huidafwijking komen daarbij ook andere verschijnselen zoals koorts, hangerigheid, gebrek aan eetlust, tot uiting. Aan de huiduitslag hoeft niet veel gedaan te worden. Als het kind zich dreigt te krabben moet er in dat geval iets tegen de jeuk gegeven worden, de nagels moeten geknipt worden en het kind moet intensief beziggehouden worden zodat de aandacht van de jeuk wordt afgeleid.

huiduitslag

Een huidaandoening waarmee vrijwel iedere puber in meer of mindere mate te maken krijgt, is acne, meestal jeugdpuistjes genoemd. Als gevolg van de verandering in de hormoon spiegels gaan de talgkliertjes meer talg maken. De uitvoergangen van de talgkliertjes kunnen verstopt raken en er ontstaat dan een ontsteking (daarom zijn deze puistjes rood). Als deze ontsteking ernstig is, kunnen er lelijke littekens ontstaan. Vaak wordt gezegd dat de voeding een belangrijke rol speelt bij het ontstaan van jeugdpuistjes.

In de praktijk is dit zelden het geval. Zonlicht heeft een gunstige invloed op acne. In de zomer ziet de huid er dan ook mooier uit. Er zijn talloze middeltjes in de handel tegen acne. Een arts zal meestal een of ander schudsel (water, gemengd met een poeder) voorschrijven. Als de puistjes erg ontstoken zijn, kunnen antibiotica (tetracycline) helpen. Een veelbelovend middel lijkt het van vitamine A afgeleide vitamine-A-zuur te zijn. Als de littekens erg ontsierend geworden zijn, kan in sommige gevallen de bovenste laag van de huid afgeschaafd worden, waardoor de littekens minder zichtbaar zullen zijn.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips