Tenniselleboog

Zo noemt men de pijnlijke irritatie van de peesaanhechting van een of meerdere spieren aan de buitenkant van de elleboog. Meestal zijn er pezen van spieren betrokken die bij draaibewegingen van de arm actief zijn. De irritatie kan echter ook in de slijmbeurs van het ellebooggewricht ontstaan.

Wat zijn de oorzaken van een tenniselleboog?

De irritatie kan ontstaan bij een overbelasting van het gewricht door steeds dezelfde bewegingen. Dat is bij tennisspelen wel eens het geval. Het komt echter vaker voor bij andere bezigheden zoals het doen van het huishouden en werken in de tuin. Men krijgt de overbelasting pas in de gaten, als het kwaad reeds is geschied.

Hoe wordt een tenniselleboog behandeld?

De aandoening moet met rust genezen. Soms geeft men een injectie met een corticosteroïd. Men moet de elleboog ontlasten. Als de pijn erg hinderlijk is, kan men een pijnstiller gebruiken.

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

Bij ernstige pijn en wanneer door rust geen verbetering wordt verkregen.

tenniselleboog

Wat doet de dokter?

Hij zal een pijnstiller geven en absolute rust van het gewricht voorschrijven. Bij ernstige pijn of een heftig verlopende epicondylitis kan een corticosteroïd injectie worden gegeven. Dit geeft vaak snel verbetering. Men is er terughoudend mee omdat het de pezen kan beschadigen. In lichte gevallen kan fysiotherapie zinvol zijn.

Ziekteverloop

De pijn begint vaak onverwachts en zonder aanwijsbare oorzaak aan de buitenzijde van de elleboog. Vaak straalt de pijn uit naar de onderarm en na enige tijd ook naar de schouder.

Is een tenniselleboog gevaarlijk?

Nee, maar de pijn kan zeer onaangenaam zijn en de klachten kunnen soms zeer lang aanhouden. Bovendien is meestal de elleboog van de ‘betere’ actieve arm aangedaan. Door de verplichte rust worden de dagelijkse bezigheden dan ook flink beperkt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips