Alles over jouw lichaam

Categorie: Algemeen

Suiker

Suiker is een zoetsmakend koolhydraat dat in verschillende vormen voorkomt, bijvoorbeeld als fructose, extrose en lactose. Bij vermageringsdiëten wordt gewoonlijk de toevoer van koolhydraten verminderd, waarbij het kan worden vervangen door zoetstof, bijvoorbeeld saccharine. Het suikergehalte van het bloed (glykemie) wordt als normaal beschouwd bij een bloedsuikerspiegel van ongeveer 60 tot 110 mg per 100 ml bloed (in nuchtere toestand).

Een verhoogde bloedsuikerspiegel (hyperglykemie) komt onder andere voor bij diabetes. Een te lage bloedsuikerspiegel (hypoglykemie) is zeldzaam; hij kan het gevolg zijn van een teveel aan insuline of door tumoren van de pancreas. De bloedsuikerspiegel kan nogal eens wisselen overdag, een lage spiegel kan leiden tot verschijnselen als hoofdpijn en vermoeidheid.

Suiker in de urine (glucosurie) is in het algemeen een teken van diabetes mellitus, maar kan ook voorkomen na veel gebruik (alimentaire glycosurie), bij zwangerschap, bij storingen in het centrale zenuwstelsel (bijvoorbeeld een hersentumor of hersenschudding), bij aandoeningen van de endocriene klieren (bijvoorbeeld de hypofyse), na het innemen van bepaalde geneesmiddelen en bij koorts. De aanwezigheid in de urine kan met een eenvoudige proef worden vastgesteld. Er bestaan bijvoorbeeld proefoplossingen en proefstrips, die van kleur veranderen wanneer enkele druppels suikerhoudende urine worden toegevoegd. Wanneer het vermoeden bestaat op een verhoogde bloedsuikerspiegel van het bloed of de aanwezigheid van suiker in de urine is het raadzaam een arts te raadplegen. Wanneer de glucose niet of onvoldoende in de cellen opgenomen kan worden, stijgen de bloedglucosewaarden; er treedt hyperglykemie op.

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*