Schedelbasisfractuur

Als u te maken krijgt met een schedelbasisfractuur, dan kan dat ernstige gevolgen hebben. Dat hoeft echter niet altijd zo te zijn. Hoewel een ziekenhuisopname altijd nodig is, kan rust in sommige gevallen voldoende zijn om volledig te herstellen. Soms is echter ook een operatieve ingreep noodzakelijk. Wat is een schedelbasisfractuur nu precies, waardoor kan dit letsel worden veroorzaakt en wat zijn de gevolgen? In dit artikel leest u er alles over!

 

Wat is een schedelbasisfractuur?

De naam zegt het eigenlijk al: er is sprake van een breuk in het onderste deel (de basis) van het schedelbot. Het bot is op deze plaats van de schedel vrij dik, waardoor vaak alleen bij een zwaar ongeval sprake is van een schedelbasisfractuur. Vaak gaat dit gepaard met een (zware) hersenschudding en een shock. Zenuwen in de hersenen kunnen bekneld raken en het (harde) hersenvlies kan scheuren. Ook onderlinge botverplaatsingen kunnen voorkomen bij een schedelbasisfractuur, wat noopt tot een operatieve ingreep.

 

Herkennen van een schedelbasisfractuur

Een schedelbasisfractuur is niet iets waarvan u ineens last kunt krijgen. Alleen bij een harde klap tegen het hoofd, bijvoorbeeld bij een zwaar ongeval of een valpartij, kunt u een breuk in de schedelbasis oplopen. Er kan een onderscheid worden gemaakt tussen een voorste, middelste en achterste schedelbasisfractuur. Algemene symptomen zijn de volgende:

  • Bewusteloosheid
  • Epileptische aanvallen
  • Onregelmatige ademhaling
  • Hoofdpijn
  • Vreemde, ongecontroleerde oog- en lichaamsbewegingen

 

Verschillende symptomen kunnen wijzen op een schedelbasisfractuur. Zo kan er bij een voorste schedelbasisfractuur sprake zijn van bloeduitstortingen rond de ogen en bloed en hersenvocht dat uit de neus komt lopen. Ook uitval van neus- en oogzenuwen kunnen hierop duiden. Een bloeduitstorting achter het oor kan kenmerkend zijn voor een middelste schedelbasisfractuur, waarbij er ook bloed en hersenvocht uit het oor kan lopen. Zenuwen die de gezichtsspieren en het gehoor en evenwicht aansturen, kunnen uitvallen.

 

Gevolgen van een schedelbasisfractuur

Wat de precieze gevolgen zijn van een schedelbasisfractuur, is lastig te zeggen, simpelweg omdat het heel verschillend kan zijn. In ernstige gevallen kan het leiden tot blijvende uitval van bijvoorbeeld ons reukorgaan. Ook doof- of blindheid kan een gevolg zijn. Het is echter ook mogelijk dat de patiënt weer volledig herstelt van een schedelbasisfractuur. Dat is afhankelijk van de precieze aard van de breuk, die wordt vastgesteld door het maken van een röntgenfoto of CT-scan, of aan de hand van mogelijke complicaties.

 

Een ziekenhuisopname is noodzakelijk. Is er geen sprake van zogenaamde dislocaties (botverplaatsingen), dan kan rust en pijnbestrijding voldoende zijn om volledig te kunnen herstellen. Een operatie is dan niet noodzakelijk, wat wel het geval is bij dislocaties of mogelijke complicaties, zoals een kneuzing van de hersenstam of hersenvliesontsteking.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips