Prostaathypertrofie

De prostaat of voorstaanderklier omsluit bij mannen het bovenste deel van de urinebuis. Bij jonge mannen is de prostaat ongeveer zo groot als een kastanje. Als men ouder wordt, groeit de klier uit tot de grootte van een sinaasappel. Deze groei begint pas na het vijftigste levensjaar.

Hierdoor kan de prostaat de urinebuis dichtdrukken. Dit kan problemen geven bij het urineren. Deze klachten komen zeer vaak voor. Ongeveer eenderde van alle mannen boven de zestig j aar hebben in meer of mindere mate klachten bij het plassen.

Wat zijn de oorzaken van de prostaathypertrofie?

De oorzaken van prostaathypertrofie staan niet onomstotelijk vast. Waarschijnlijk hangt de aandoening samen met een veranderde hormoonhuishouding ten gevolge van het natuurlijk verouderingsproces.

Door druk tegen de urinebuis kan de urine moeilijk de blaas uit en moet de man zijn plas met scheuten zien kwijt te raken. In het ergste geval kan stuwing van urine in de nieren het gevolg zijn. Deze situatie behoeft snel medische behandeling.

Hoe wordt prostaathypertrofie behandeld?

Als iemand last heeft van prostaathypertrofie kan in lichte gevallen een medicamenteuze behandeling uitkomst brengen. Uiteindelijk moet een groot deel van de patiënten echter worden geopereerd. Bij de operatie wordt dat deel van de prostaat dat op de urinebuis drukt, verwijderd. De uroloog kan de prostaat benaderen via de urinebuis of via de blaas.

Wat kan men er zelf aan doen?

Men kan zelf niets doen om het ziektebeeld te beïnvloeden.

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

Als men problemen heeft bij het plassen en continu aandrang heeft om te plassen, moet men naar de huisarts.

Wat doet de dokter?

De dokter onderzoekt de prostaat via de anus met zijn vinger en voelt naar de grootte en de hardheid. Als de patiënt helemaal niet meer kan plassen, zal de dokter de blaas van de patiënt met behulp van een catheter ledigen.

Ziekteverloop

De klachten bij het urineren beginnen sluipend. De straal bij het urineren wordt steeds slapper, en uiteindelijk gaat het plassen met scheuten of druppelsgewijs. In extreme gevallen lukt het helemaal niet meer te urineren. Wanneer er een blaasontsteking bij komt, kunnen de klachten acuut in ernst toenemen. Na de operatie verdwijnen al deze problemen snel.

Is prostaathypertrofie gevaarlijk?

Als de urine niet wegstroomt, loopt de druk in het nierbekken op. Dit kan op den duur tot een niervergiftiging (uremie) leiden.

Hoe voorkomt men prostaathypertrofie?

De aandoening is niet te voorkomen, maar hangt samen met de leeftijd.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips