Alles over jouw lichaam

Categorie: Algemeen

Pijn in de zij

Pijn in de zij is een veelvuldig voorkomend symptoom. De oorzaken kunnen uiteenlopen van volstrekt onschuldig tot ernstig. Met ‘pijn in de zij’ worden alle pijnverschijnselen samengevat die aan één kant van de romp (in de zij) optreden.

Wat zijn de oorzaken van pijn in de zij?

In de bovenste helft van de romp kunnen de ribben, de longen of het hart pijn veroorzaken. Als het hart de aanleiding vormt, dan voelt men de pijn meestal in het midden. Aandoeningen van de wervelkolom ter hoogte van de borstwervels kunnen naar de zij uitstralen en pijn oproepen. In de onderste helft van de romp is vaak een onderliggend nierlijden verantwoordelijk voor pijn in de zij. Maar aandoeningen van de gal, de darm, de lever, de milt en (bij vrouwen) van de eierstokken kunnen deze pijn ook veroorzaken.

pijn in de zij

Nierziekten
Door het soort pijn kan men meestal al vermoeden of men met een nierkoliek te maken heeft. Koliekachtige pijnen zijn pijnen die niet voortdurend aanwezig zijn, maar in vlagen opkomen en weer verdwijnen.

De pijnen trekken zijdelings vanuit het midden van het lichaam naar de lies. Oorzaak van een nierkoliek zijn over het algemeen nierstenen die de urine-afvoer belemmeren. Maar ook bloedstolsels, bijvoorbeeld door inwerking van geweld, kunnen aanleiding geven tot urinestuwing en nierkolieken.

Verder zijn er ook andere nieraandoeningen die geen koliek maar een doffe pijn in de zij oproepen. Meestal is een nierbekkenontsteking hiervoor verantwoordelijk. Chronische nierontsteking of niertuberculose vormen veel minder vaak de aanleiding voor deze pijn. Ten slotte kan ook nierkanker de onderliggende oorzaak voor dit symptoom zijn.

Aandoeningen van de wervelkolom
De wervelkolom wordt gedurende een mensenleven sterk belast. In de wervelkolom kunnen vooral in de lendewervels, maar ook in de borstwervels, slijtageverschijnselen optreden. Daarbij kunnen zenuwen, die telkens tussen twee wervels het wervelkanaal verlaten, ingeklemd raken en pijn in de zij veroorzaken. Vergeleken met de pijn bij nierklachten is deze pijn duidelijker van bewegingen afhankelijk.

Miltaandoeningen
De milt wordt omgeven door een strak zittend kapsel van dun bindweefsel. Bij alle lang aanhoudende chronische infecties en bij vele soorten kanker treedt een vergroting van de milt op. Daardoor stijgt de druk binnen het miltkapsel, hetgeen als lichte doffe pijn in de linker zij wordt waargenomen. De pijn kan uitstralen tot links in de onderbuik.

Gordelroos
Gordelroos (herpes zoster) is een virusaandoening van bepaalde zenuwen. Het herpes zostervirus kan in een nauw omschreven huidgebied zeer onaangename pijn veroorzaken. Kenmerkend is de huiduitslag die tegelijkertijd of met enige vertraging optreedt.

Galstenen
Galstenen kunnen net als nierstenen koliekachtige pijnen veroorzaken. Het verschil is dat ze meer aan de voorzijde van de romp, langs de rechter ribbenboog, te voelen zijn. Vooral na een zware maaltijd kunnen galstenen opspelen.

Klik hier voor meer info

2 reacties op “Pijn in de zij”
 1. Yvonne schreef:

  Doffe pijn links richting rug onder de ribben.
  Soms is de pijn weg en dan komt het weer. Wordt wel steeds heftiger. Overweeg een afspraak bij de Ha

 2. zonobia schreef:

  Zonobia:
  26 januari 2017 om 12:34

  Me zij is heel dun. maar de boven en onderkant
  van me maag is van me zelf wel dik . want heb heel erg last s nachts
  als ik lig bij de kant doen pijn. hebben jullie misschien advies.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*