Pijn in de zij

Pijn in de zij is een veelvoorkomende klacht. Veel mensen hebben er wel eens last van. Bij pijn in de zij voel je pijn aan de zijkant van je lichaam, onder de ribben. De pijn kan uitstralen naar een lager gedeelte van je lichaam. De pijn kan zowel aan de linker- als rechterkant optreden.

Wat is pijn in de zij?

Pijn in de zij voelt als een zeurende of stekende pijn. Het kan ook voelen als een branderige pijn. Soms kan het voorkomen dat de pijn ineens opkomt of dat je last hebt van pijnscheuten in de zij. Door de pijnklachten in de zij kan het een stuk moeilijker zijn om rustig adem te halen.

pijn in de zij

Wat is de oorzaak van pijn in de zij?

In de meeste gevallen is de oorzaak van de pijn vrij onschuldig. Echter in sommige gevallen is de oorzaak ernstig. Dit kunnen de oorzaken zijn van pijn in de zij:

  • Sporten
  • Leverproblemen
  • Galstenen
  • Een probleem met de alvleesklier
  • Miltaandoening
  • Ontsteking in de ribben
  • Nierstenen
  • Nierbekkenontsteking
  • Slijtage aan de wervelkolom

Sporten

Als je regelmatig sport, heb je vast wel eens te maken gehad met pijn in de zij. Je kunt deze pijn zien als een waarschuwing. Je lichaam geeft dan een signaal af dat je over je grens bent gegaan. Doordat je je teveel hebt ingespannen, kan er kramp ontstaan in het middenrif. Het wordt dan wat lastiger om ademen en je wordt moe. Dit leidt weer tot een stekende pijn in de zij.

Pijn aan een specifieke kant

Als de pijn aan een specifieke kant optreedt, kan er sprake zijn van een ernstige oorzaak.

Pijn in de zij aan de rechterkant

Een aanhoudende pijn aan de rechterkant kan duiden op leverproblemen of galstenen.

Leverproblemen

Bij pijn aan de rechterkant van het lichaam, kan er sprake zijn van een leverprobleem. Meestal is het niet snel duidelijk of iemand een leverprobleem heeft. Dit komt, omdat iemand met leverproblemen vaak weinig tot geen symptomen heeft. Vage buikklachten die uitstralen naar de rechterkant van het lichaam kunnen een teken zijn van leverproblemen.

Galstenen

Galstenen kunnen hevige pijnen veroorzaken. De pijn is vooral aan de voorkant van de romp, langs de rechterkant van de ribben voelbaar. Vooral na een zware maaltijd kan de pijn opspelen.

Pijn in de zij aan de linkerkant

Pijn aan de linkerkant kan de oorzaak zijn van een miltaandoening of een probleem met de alvleesklier.

Milt

Pijn aan de linkerzij kan duiden op een miltaandoening. Om de milt zit een laag bindweefsel, het miltkapsel. Als er sprake is van een chronische infectie of kanker, treedt er een vergroting van de milt op. Hierdoor stijgt de druk binnen het miltkapsel. Deze druk leidt tot een lichte, doffe pijn aan de linkerzij. Verder kan de pijn uitstralen tot links in de onderbuik.

Alvleesklier

Een pijn links in de zij kan wijzen op een acute of chronische alvleesklierontsteking. De alvleesklier, oftewel pancreas, vervult een belangrijke functie in het spijsverteringsproces. Als er sprake is van een ontsteking aan de alvleesklier kan dit leiden tot pijn aan de linkerzijde. Deze pijn kan tot in de linkerschouder of rug gevoeld worden.

Pijn links of rechts in de zij

Het kan ook zijn dat de pijn links en rechts in de zij optreden. In dit geval kan er sprake zijn van een ontsteking in de ribben of een nierziekte.

Ontsteking in de ribben

Voel je pijn in de buurt van de ribben? Dan kan er sprake zijn van een ontsteking in de tussenribspieren. Aangezien de spieren zich redelijk snel herstellen, gaat deze pijn gelukkig snel voorbij.

Nierstenen

Nierstenen kunnen hevige pijnen veroorzaken. Het schijnt een van de ergste pijnen te zijn die een mens kan verdragen. De meeste mensen die nierstenen hebben, kunnen niet stilzitten van de pijn. Ze moeten blijven bewegen. Naast de pijn, hebben de meeste mensen de neiging om over te geven. Ze hebben het gevoel dat ze moeten braken zonder dat er echt wordt overgegeven.

Nierstenen belemmeren de afvoer van urine. Als de niersteen tegen de blaas ligt, komt er plasdrang bij. Iemand heeft dan continu het gevoel te moeten plassen.

Nierbekkenontsteking

Het kan ook zijn dat een nierbekkenontsteking de oorzaak is van pijn in de zij. Meestal voelt dit als een doffe pijn.

Nierkanker

Nierkanker kan een andere oorzaak zijn van pijn in de zij. Bij deze ziekte is er een kwaadaardig gezwel, oftewel tumor, in de nierstreek. Dit uit zich weer met pijn in de zij.

Slijtage aan de wervelkolom

De wervelkolom wordt dagelijks belast. Gedurende een mensenleven kunnen slijtageverschijnselen optreden in de wervelkolom en dan vooral in de lendewervels en de borstwervels. Door de slijtage kunnen zenuwen ingeklemd raken en pijn in de zij veroorzaken. Deze pijn treedt vooral op bij bepaalde bewegingen.

Gordelroos

Gordelroos, oftewel herpes zoster, is een huiduitslag die door het waterpokkenvirus wordt veroorzaakt. De huiduitslag zit altijd aan één kant van het lichaam, zoals op één arm, been of aan de linker- of rechterkant van de buik of ribben. Als de huiduitslag zich aan één kant van de ribben of buik kan dit dus pijn in de zij veroorzaken.

Wat te doen bij pijn in de zij?

Heb je pijn in de zij? En gaat het niet over? Dan is het natuurlijk een aanrader om naar de huisarts te gaan. Deze kan een diagnose vaststellen of je doorverwijzen naar een specialist.

Doe het rustiger aan

Komt de pijn door te veel fysieke inspanning? Dan is het belangrijk om het wat rustiger aan te doen of tijdelijk helemaal te stoppen met sporten. De pijn zal dan snel verdwijnen.

Drink voldoende water

Pijn in de zij kan ook optreden als je de afgelopen dagen te weinig water hebt gedronken. Dit kan gebeuren als je bij erg warm weer veel zweet en onvoldoende water drinkt. Let er bij warm weer dus extra op dat je voldoende water drinkt. De aanbevolen hoeveelheid is anderhalve liter per dag, bij warmte is het verstandig om twee liter water te drinken.

Pijnstiller

Met een pijnstiller bestrijd je de pijnklachten snel. Voorbeelden van pijnstillers zijn ibuprofen en paracetamol. Als de pijn in de zij de oorzaak is van te veel fysieke inspanning dan verdwijnen de pijnsteken doorgaans snel na inname van een pijnstiller.

Heb je niet alleen last van pijn in je zij, maar ook in je onderbuik? Bekijk hier meer informatie over pijn in de onderbuik.


Relevante artikelen
7 reacties
  1. Doffe pijn links richting rug onder de ribben.
    Soms is de pijn weg en dan komt het weer. Wordt wel steeds heftiger. Overweeg een afspraak bij de Ha

  2. Zonobia:
    26 januari 2017 om 12:34

    Me zij is heel dun. maar de boven en onderkant
    van me maag is van me zelf wel dik . want heb heel erg last s nachts
    als ik lig bij de kant doen pijn. hebben jullie misschien advies.

  3. Ben zo langzamerhand ten einde raad,drie jaar geleden is de galblaas verwijderd,maar blijf klachten houden,pijn in de rechterzij,achter onder de ribben,met uitstraling naar boven.Heb net weer een rondje ziekenhuis gehad,echo’s van lever,nieren,alvleesklier,blaas,milt,een darmonderzoek,ct-scan,niets gevonden,mogelijk PDS,nu heb ik wel obstipatie klachten,maar meer in de onderbuik en bij bepaalde voeding meer last en heb wel ongeveer mijn weg daar in gevonden,maar of dat het is ? ’s Nachts heb ik geen last gelukkig,in de loop van de morgen komt het weeropzetten,pijn cijfer tussen de drie en zeven,met uitstraling naar de bovenrug,alle dagen,als ik op bed ga zakt het weer weg,word er zo moedeloos van.Herkent iemand dit ?

    1. Ik heb dezelfde pijn, heb onderzoeken gehad o.a. echo, maar kunnen niets vinden, de laatste tijd is het weer heel erg (heb een nieuwe knie gekregen 10 weken geleden), volgens mij loop ik verkeerd en heb ik daardoor veel pijn

  4. Hallo Yvonne, hoe is het afgelopen met de pijn in de linkerzij? Ik voel nl hetzelfde. Beste groetjes

  5. Ik herken deze pijn dit komt door de urine te lang ophouden

  6. Ik heb ook al een jaar last van pijnen, heel erge, minder, een gezwel hier en daar, enz maar de dokters zeggen snel dat er niks is want door Corona moet je ofwel besmet zijn of halfdood liggen.
    Dus jullie zijn niet allen en het is verschrikkelijk hoe wij ons voelen. Ik blijf zoeken en vind gelukkig veel waar ik iets aan heb en iets kan aan doen. En ik vraag het zeker niet aan een dokter want die zijn niet te vertrouwen.
    Ik had al een week barstende koppijn, steken in de longen, kortademig, mij raar voelen, evenwicht verliezen, dikke opgeblazen buik, voeten en handen weer erg gezwollen enz Ondanks de plaspillen die blijkbaar de boosdoener zijn van dit alles.
    De spoed wou ik niet of een dokter van wacht want ik heb er een trauma van opgedaan hoe ze mij behandelden. Dus ben weer op zoek gegaan en vond al snel wat het was, ik ken heel goed mijn weg op internet. Kalium tekort. Daar zou ik nooit opgekomen zijn en ik las dat mensen jaren lijden aan van alles maar niemand die aan deze aandoening dacht. Dus lezen zou ik zeggen, google symptomen kalium tekort en zo surf je verder wat je moet weten en doen. Geen calcium want dat is totaal iets anders.

    Succes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips