Ontwrichting

Een ontwrichting ontstaat als de normale ligging van een gewricht wordt verstoord. Een ontwrichting kan het beste worden omschreven als iets wat ‘uit zijn houder is getrokken’. Bij ontwrichtingen mag de patiënt niet worden verplaatst, moet er een arts worden gewaarschuwd en moet er eerste hulp worden gegeven. Als de patiënt om de een of andere reden toch moet worden verplaatst voordat er een arts is gearriveerd, moet u het ontwrichte lichaamsdeel onbeweeglijk maken met een spalk. Een ontwrichting is een ernstige blessure die onmiddellijk dient te worden behandeld.

Bij een schouderontwrichting schiet de bovenarm uit de kom van het schoudergewricht. Symptomen van een schouderontwrichting zijn een hevige pijn op het moment van ontwrichten, verlies van de functie van de ontwrichte schouder en ernstige pijn als de schouder wordt bewogen, grote gevoeligheid, zwellingen en een blauwe plek op de plaats van ontwrichting en een gevoelloos en verlamd aanvoelende arm door druk en afknellen van bloedvaten en zenuwen. Een ontwrichte schouder is goed te zien als het bot niet terug in de kom is geschoten. Is het bot wel terug in de kom geschoten, dan is de ontwrichting niet meer te zien, maar de schade blijft gelijk.

Een ontwrichte schouder moet direct worden behandeld, waarna de patiënt met dekens warm moet worden gehouden om een shock te voorkomen. Verplaats de patiënt niet voordat er een arts ter plekke is, tenzij het echt niet anders kan. Alleen een arts of een verpleegkundige die daarvoor is opgeleid, mag proberen de schouder weer terug in de kom te brengen. Als het bot weer op zijn plaats zit, kan het nodig zijn de schouder tot acht weken vast te zetten. Voor de volledige genezing van de beschadigde banden staat minstens zes weken gewoonlijk gevolgd door therapie om herhaling te voorkomen.

Een heupontwrichting is een ernstige ontwrichting waarbij de botten in de heup verschuiven zodat zij elkaar niet meer raken. Deze ontwrichtingen gaan vaak vergezeld van botbreuken, gescheurde banden en pezen en moeten direct worden behandeld om verdere beschadiging van het bot of de grote beenzenuw te voorkomen. Een ontwrichte heup wordt gekenmerkt door hevige pijn op het moment van ontwrichten en als wordt geprobeerd de heup te bewegen, verlies van functie, zeer gevoelig, opzwellen en een blauwe plek op de plaats van ontwrichting en een gevoelloos en verlamd gevoel onder de ontwrichting door druk en afknellen van bloedvaten en zenuwen.

Een ontwrichte heup is goed te zien als het bot niet terug in de kom is geschoten. Het lijkt erop alsof het been naar binnen is gedraaid en korter is. Als de botten vanzelf weer terug op hun plaats zijn gekomen, is de ontwrichting niet meer te zien, maar de schade blijft gelijk. Een ontwrichte heup moet direct worden behandeld, waarna de patiënt met dekens warm moet worden gehouden om een shock te voorkomen. Verplaats de patiënt niet voordat er een arts ter plekke is, tenzij het echt niet anders kan. Alleen een arts of een verpleegkundige die daarvoor is opgeleid, mag proberen de heup weer terug in de kom te brengen. Bij ernstige ontwrichtingen kan operatief ingrijpen noodzakelijk zijn om het bot weer op zijn plaats te zetten en de gescheurde banden en pezen te repareren. Als het bot weer op zijn plaats zit, kan het nodig zijn het gewricht tot vier tot zes weken vast te zetten in een gipskorset.

Voor de volledige genezing van de beschadigde banden staat minstens zes weken. Reken eerder op drie maanden, voordat er weer met sporten mag worden begonnen. Zodra de pijn minder wordt, moet er worden begonnen met dagelijkse oefeningen.

Een ontwrichting van de vinger is een blessure van een van de gewrichten in de vingers, waarbij een bot wordt verplaatst en het andere bot niet meer raakt. Bij een ontwrichting van een vinger breekt er ook vaak een botje en worden de banden opgerekt. Een ontwrichte vinger is een van de blessures die vaak voorkomt bij sportbeoefenaars. Symptomen zijn een schreeuwende pijn op het moment van ontwrichten, verlies van de functie van de ontwrichte vinger en ernstige pijn als de vinger wordt bewogen, zeer gevoelig, opzwellen, een blauwe plek op de plaats van ontwrichting en een gevoelloos en verlamd gevoel onder de ontwrichting door druk en afknellen van bloedvaten en zenuwen.

Een ontwrichte vinger is goed te zien als het bot niet terug in de kom is geschoten. Is het bot wel terug in de kom geschoten, dan is de ontwrichting niet meer te zien, maar de schade blijft gelijk. De behandeling bestaat onder andere uit rust, ijs, drukverband en been omhoog, waarbij moet worden voorkomen dat de vinger wordt bewogen. Alleen een arts mag het ontwrichte bot weer op zijn plaats zetten. Bij ernstige ontwrichtingen kan operatief ingrijpen noodzakelijk zijn om het bot weer op zijn plaats te zetten en de gescheurde banden en pezen te repareren. Als het bot weer op zijn plaats zit, kan het nodig zijn de hand twee tot drie weken vast te zetten. Voor de volledige genezing van de beschadigde banden staat minstens zes weken. Als de geblesseerde vinger niet meer hoeft te worden ondersteund, moet er met oefeningen worden begonnen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips