Neusverkoudheid

Heel eenvoudig gezegd: neusverkoudheid is wanneer iemand een lopende neus heeft. Het vocht (secreet) dat door de neus afgescheiden en gewoonlijk naar het maag darmkanaal afgevoerd wordt, wQtdt va mate geproduceerd en loopt uit de neus.

Acute verkoudheid kan ook als voorloper van een andere ziekte optreden, bijvoorbeeld van mazelen, griep of kinkhoest. Naast de acute vorm bestaan ook chronische en allergische (hooikoorts) vormen van neusverkoudheid.

Wat zijn de oorzaken van neusverkoudheid?

Meestal wordt verkoudheid door virussen veroorzaakt. Er zijn meer dan 100 virussen bekend die de neusverkoudheid kunnen veroorzaken. Opvallend is daarbij dat in de lente, zomer en herfst meestal andere virussen voor verkoudheid verantwoordelijk zijn dan in de late herfst en winter. Bacteriën kunnen de verkoudheid nog eens verergeren.

Chemische of mechanische prikkels kunnen ook tot verkoudheid leiden. Mensen die voor bepaalde stoffen allergisch zijn, kennen de hardnekkige verkoudheid die met lopende neus en tranende ogen gepaard gaat. Psychische processen kunnen eveneens tot verkoudheid leiden.

Hoe wordt verkoudheid behandeld?

Gewone verkoudheid heeft meestal geen behandeling nodig. Als de zwelling van het neusslijmvlies en het lopen van de neus te veel klachten veroorzaken, kan men van neusdruppels of neusspray gebruik maken. Daardoor slinken de slijmvliezen, vermindert de produktie van neussecreet en worden de ademwegen vrijgehouden.

Bij chronische verkoudheid hangt de behandeling af van de onderzoeksbevindingen. Naast neusdruppels zijn dan vaak ook andere medicijnen nodig, bij allergische verkoudheid geeft men bijvoorbeeld antihistaminica.

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

Een verkoudheid duurt meestal ongeveer 10 dagen. Als een hardnekkige verkoudheid langere tijd aanhoudt, of steeds weer terug komt, of als de verkoudheid vaak plotseling optreedt en weer verdwijnt, is een bezoek aan de huisarts aan te raden.

De dokter zal de neus keel holte onderzoeken. Bij een chronische verkoudheid zijn de bijholten meestal ook aangedaan. In sommige gevallen zal een röntgenfoto van de bijholten en verwijzing naar de keel, neus en oorarts nodig zijn.

Als niet alleen neussecreet maar ook bloed of bloederig vocht uit de neus afgescheiden wordt, dan kunnen ook ernstigere aandoeningen hieraan ten grondslag liggen. De oorzaak voor deze aandoeningen kan zich elders in het lichaam bevinden. Om dit uit te kunnen sluiten, zal men bloed afnemen en dit microscopisch laten onderzoeken.

neusverkoudheid

Ziekteverloop

Verkoudheid duurt over het algemeen tien dagen. Voor de acute neusverkoudheid komt dat inderdaad met de medische werkelijkheid overeen. In de aanloopperiode voelt men zich meestal niet zo lekker, de slijmvliezen van de neus zijn eerst droog, dan jeukend, branderig en geprikkeld (neiging om te niezen). Na dit voorstadium neemt de secretie toe; het heldere secreet wordt later slijmerig en etterig.

Allergische verkoudheid treedt heel plotseling en in volle hevigheid op. De neus begint heel erg te lopen, vaak is het bindvlies van de ogen ook aangedaan. Met specifieke tests kan men achterhalen of een verkoudheid op allergische oorzaken berust. Verkoudheid door chemische of mechanische prikkels komt meestal ook snel en heftig opzetten.

Hoe kan men het voorkomen?

Zorg voor een goede algemene conditie. Sport, wisselbaden of douches en sauna kunnen de weerstand van het lichaam tegen ziekteverwekkers verhogen, ook tegen verkoudheidsvirussen. Wanneer er veel verkoudheid ‘heerst’, moet men de handen zorgvuldig wassen, aangezien deze virussen vooral van hand tot hand overgedragen worden. Het innemen van vitamine C geeft geen bescherming tegen verkoudheid.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips