Migraine

Onder migraine verstaat men hevige hoofdpijn aan een kant van het hoofd die uren of dagen kan aanhouden. Deze treedt meestal in aanvallen op en gaat vaak gepaard met misselijkheid, braken, flikkeringen voor de ogen en visusstoornissen.

Wat zijn de oorzaken van migraine?.
Het is nog onduidelijk welke prikkel migraine veroorzaakt. Men weet echter dat er een verband bestaat tussen migraine en de toestand van de hersenarteriën. Door vernauwing van deze arteriën, die veroorzaakt wordt door aangespannen spieren in de arteriewanden of door een zwelling van de binnenste aderlaag ontstaat een tekort aan bloed in de hersenen. Als de arteriën weer ontspannen ontstaat de typerende hoofdpijn.

Oorzaken voor de arterie vemauwing kunnen weersinvloeden, genotmiddelen (alcohol, roken), lichamelijke en ook psychische belasting zijn. Een andere soms voorkomende oorzaak is een afwijkende stand van de halswervelkolom. Van belang is ook een erfelijke aanleg; het komt vaak voor dat meerdere familieleden aan migraine lijden.

Hormonale invloeden
Vrouwen hebben vaker migraine dan mannen. Omdat er vaak een verband bestaat tussen de menstruatie en het optreden van migraine aanvallen, denkt men dat ook hormonale invloeden een rol spelen. Er zijn aanwijzingen hiervoor: na de overgang wordt migraine vaak minder; ‘de pil’ versterkt een aanwezige neiging tot migraine. Raadpleeg in dat geval uw huisarts.

Hoe wordt migraine behandeld?

Bij de behandeling van migraine is het belangrijk om zoveel mogelijk factoren, die een migraine-aanval kunnen provoceren, uit te schakelen. Hangt de migraine samen met een allergie tegen bepaalde genees- of genotmiddelen, dan moet men deze niet meer gebruiken. Ter voorkoming van aanvallen bestaan er ook bepaalde medicijnen.

Ook acupunctuur en homeopathische middelen kunnen sommige patiënten hulp bieden. Door autogene training kan men ook leren de doorbloeding bewust te beïnvloeden. Bij migraine die ten gevolge van psychische spanningen optreedt, kan therapie, ter versterking van het psychisch evenwicht, nuttig zijn.

Wat kan men er zelf aan doen?

Wanneer een migraine-aanval zich aankondigt, moet men niet te lang wachten, maar al bij de eerste symptomen de door de arts voorgeschreven geneesmiddelen innemen.

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

Als de aanvallen regelmatig terugkeren. De frequentie kan variëren tussen drie tot vier aanvallen per week en een tot twee aanvallen per maand.

Wat doet de dokter?

Hij kan als preventiemaatregel een medicijn voorschrijven. Tegen bijzonder hevige migraine-aanvallen kan dit een ergotaminepre-paraat zijn, dat de hersen-doorbloeding beïnvloedt. Bovendien zal hij u adviseren rust te houden.

Ziekteverloop
Een typische migraine-aanval begint met een gezichtsveldstoomis en flikkeringen voor de ogen. Na ongeveer 20 minuten treedt een hevige hoofdpijn in de slaap of boven een oog op. De borende pijn breidt zich in het algemeen uit over één schedelhelft. Tegelijkertijd verslechtert de algemene toestand van de patiënt en hij krijgt last van hardnekkig braken. De aanval kan tussen 3 en 48 uur duren.

Is migraine gevaarlijk?

Migraine is niet gevaarlijk, maar betekent wel een niet te onderschatten psychische belasting voor de patiënt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips