Wat is een MRI-scan?

Als je door een arts bent doorverwezen voor een MRI-scan dan wil deze graag de binnenkant van je lichaam bekijken om te onderzoeken. Met behulp van een MRI-scan kan de arts gericht zoeken naar de oorzaak van klachten. Wat is een MRI-scan precies? Hoe wordt deze uitgevoerd? Welke soorten MRI-scans zijn er? En zijn er risico’s aan verbonden?

MRI staat voor Magnetic Resonance Imaging, oftewel Magnetische Resonantie Beeldvorming. Een MRI-scan is een uitgebreid onderzoek dat veel verder gaat dan een röntgenfoto. Hierbij worden er, met behulp van een sterke magnetische straling en radiogolven, foto’s van het lichaam gemaakt. Aan de hand van de foto’s kan de arts al snel duidelijkheid krijgen over een eventuele aandoening of afwijking.

Hoe werkt een MRI-scan?

Een MRI-scan werkt met magnetische straling. Tijdens het onderzoek lig je op een soort tafel die in een soort tunnel wordt geschoven. Het lichaamsdeel dat gescand moet worden, ligt in het midden van de tunnel.

Aangezien het onderzoek met magnetische straling werkt, is het niet toegestaan om metalen voorwerpen te dragen, zoals sieraden, piercings, brillen, beugels en metalen gebitsprotheses. Als het hoofd- en halsgebied onderzocht worden dan mag je geen make-up en/of haarlak gebruiken. Make-up en haarlak kunnen magnetische stoffen bevatten die van invloed kunnen zijn op de het magnetische veld.

Hoe lang duurt een MRI-scan?

Een MRI-scan duurt een half uur tot een uur. De precieze duur is weer afhankelijk van het onderzoek.

Doet een MRI-scan pijn?

Nee, een MRI-scan doet geen pijn. Wel vinden veel mensen het onprettig om in de kleine buis te liggen. Tijdens de opnamen hoor je een ratelend of kloppend geluid. Meestal mag je muziek meenemen en met een headset naar muziek luisteren. Hierdoor hoor je de geluiden minder en ben je wat afgeleid. Verder kijkt de laborant met je mee. Hij houdt contact met je via de intercom. Als er iets is dan kan je de laborant waarschuwen door op de knop te drukken.

Contrastvloeistof

Soms wordt er contrastvloeistof gebruikt om organen zichtbaar te maken. Deze vloeistof wordt via een infuus toegediend. Bij een MRI wordt gadolineum gebruikt. Van het inspuiten voel je niets. Soms kan het tot wat bijwerkingen leiden, zoals waterige ontlasting, darmkrampen, misselijkheid en overgeven.

Welke MRI-scans worden er uitgevoerd?

Een MRI-scan kan het hele lichaam of delen van het lichaam onderzoeken. Zo worden de volgende losse scans geregeld uitgevoerd:

  • MRI-scan hoofd, schedel en hersenen
  • MRI-scan wervelkolom
  • MRI-scan nekwervelkolom
  • MRI-scan borstwervelkolom
  • MRI-scan lendenwervelkolom
  • MRI-scan schouders
  • MRI-scan bekken en heupen
  • MRI-scan ellebogen en polsen
  • MRI-scan knieën
  • MRI-scan voeten en enkels
  • MRI-scan bovenbuik (Thoraxfoto)
  • MRI-scan onderbuik (Abdomenfoto)
  • MRI-scan halsslagaderen (carotiden)
  • MRI-scan van de bloedvaten (lichaamsangiografie)
  • MRI-scan prostaat
  • MRI-scan borsten (mammografie)

MRI-scan hoofd, schedel en hersenen

Wordt uitgevoerd bij klachten als: duizeligheid, hoofdpijn, luchtwegklachten, gehoorverlies, spraakstoornissen, bewegingsstoornissen, sinusproblemen. Onderzoek naar: risico hersenbloed en herseninfarct, tumoren, en ontstekingen.

MRI-scan wervelkolom

Wordt uitgevoerd bij klachten als: uitstralende pijn, tintelingen in de ledematen of de liezen, pijn onder belasting, gevoelloosheid in de benen, rugpijn, pijn in de handen en/of vingers. Onderzoek naar: osteoporose, slijtage, hernia, vergroeiingen, een Whiplash.

MRI-scan nekwervelkolom

Wordt uitgevoerd bij klachten als pijn, pijn in handen en/of vingers, pijn onder belasting. Onderzoek naar: osteoporose, slijtage, hernia, Whiplash en vergroeiingen.

MRI-scan borstwervelkolom

Wordt uitgevoerd bij klachten als: pijn, rugpijn, pijn onder belasting. Onderzoek naar: osteoporose, slijtage, hernia, vergroeiingen.

MRI-scan lendenwervelkolom

Wordt uitgevoerd bij klachten als: pijn, pijn onder belasting, gevoelloosheid in de benen, tintelingen in de ledematen of de liezen. Onderzoek naar: slijtage, hernia, vergroeiingen.

MRI-scan schouders

Wordt uitgevoerd bij klachten als: schouderklachten, bewegingsbeperkingen, slijmbeursontstekingen. Onderzoek naar: het gewricht, kraakbeen, de spieren en de pezen.

MRI-scan bekken en heupen

Wordt uitgevoerd bij klachten als heupklachten, zwellingen en bewegingsbeperkingen. Onderzoek naar: het gewricht, het kraakbeen, de spieren en de pezen.

MRI-scan ellebogen en polsen

Wordt uitgevoerd bij klachten als: polsklachten, bewegingsbeperkingen, zwellingen. Er wordt onderzoek uitgevoerd naar: het gewricht, kraakbeen, de spieren en pezen.

MRI-scan knieën

Wordt uitgevoerd bij klachten als: knieklachten, slotklachten, vocht in de knieën, zwellingen en bewegingsbeperkingen. Onderzoek naar: het gewricht, kraakbeen, de spieren en pezen.

MRI-scan voeten en enkels

Wordt uitgevoerd bij klachten als enkelklachten, vocht in de enkels, bewegingsbeperkingen, zwellingen. Onderzoek naar: het gewricht, het kraakbeen, de spieren en de spieren.

MRI-scan bovenbuik (Thoraxfoto)

Wordt uitgevoerd bij: klachten aan de bovenbuik, chronische ontstekingen, gal- en nierstenen. Onderzoeken: longen, lever, nieren, galblaas, alvleesklier, schildklier, milt, bijnieren, lymfeklieren, aanwezigheid van nier- en galstenen, aanwezigheid van tumoren, cysten en vergroting van de organen en klieren.

MRI-scan onderbuik (Abdomenfoto)

Wordt uitgevoerd bij klachten als: blaasproblemen, menstruatieklachten, chronische ontstekingen, gewrichtsklachten, bloedarmoede, gewichtsvermindering. Onderzoeken: onderbuikorganen, blaas, bekken- en heupgewicht, prostaat, baarmoeder en eierstokken, de aanwezigheid van tumoren, cysten en andere vormveranderingen.

MRI-scan halsslagaderen (carotiden)

Wordt uitgevoerd bij klachten als hoofdpijn, oorsuizen, duizeligheid, verlammingsverschijnselen, stoornissen aan het bewegingsapparaat, motorische stoornissen en spraakstoornissen. Onderzoek naar: verstopping van de hals(slag)aderen, aneurysma, vernauwingen (stenosen), tia, hersenbloeding en herseninfarct.

MRI-scan van de bloedvaten (lichaamsangiografie)

Wordt uitgevoerd bij klachten als hoofdpijn, oorsuizen, duizeligheid, stoornissen aan het bewegingsapparaat, motorische stoornissen, spraakstoornissen, pijn in de benen bij het lopen, kortademigheid, verlammingsverschijnselen aan het gezicht, druk op de borst en orgaanproblemen. Onderzoeken naar: verstopping aan lichaamsaderen, vernauwingen van de aderen, plaquevorming, aderverkalking, aneurysma’s in de (slag)aderen of de aorta, hersenbloeding, tia, vermoeide benen, doorbloeding buikorganen.

MRI-scan prostaat

Wordt uitgevoerd bij klachten als: pijn de onderbuik en problemen bij het plassen, een hoge PSA-waarde, vaak urineren. Onderzoeken naar: de aanwezigheid van prostaatvergroting, prostaatkanker en prostaatontsteking.

MRI-scan borsten (mammografie)

Wordt uitgevoerd bij klachten als: knobbeltje in de borst, gevoeligheid of pijn in de borst(en). Onderzoeken naar: de borsten de lymfeklieren, aanwezigheid van tumoren, cysten en ontstekingen.

Hoe lang duurt het voordat je de uitslag van een MRI-scan krijgt?

Tijdens een MRI-scan worden er 100 tot 150 foto’s gemaakt die eerst door radiologen worden beoordeeld. Vervolgens worden deze beelden weer naar de behandelend arts doorgestuurd. Je krijgt de uitslag dus nooit direct. Meestal duurt het ongeveer een week voordat de arts de resultaten kan bespreken.

Heeft een MRI-scan bijwerkingen?

Nadat de scan is uitgevoerd, merk je niets. Je ondervindt er geen hinder van. Wanneer er contrastvloeistof is ingespoten dan is het belangrijk om extra water te drinken.

Wanneer mag je geen MRI-scan ondergaan?

Een MRI-scan kan niet bij iedereen worden uitgevoerd. Dit kan bijvoorbeeld niet als er metaaldeeltjes in het lichaam aanwezig zijn, zoals metaaldeeltjes in het oog, metalen vaatclips in het hoofd of implantaten in het oor.

Ook bij mensen met een pacemaker, bepaalde hartkleppen of een onderhuids insulinepompje is een MRI-scan niet mogelijk. Verder worden MRI-scans ook niet uitgevoerd tijdens de eerste twaalf weken van een zwangerschap.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips