Lage bloeddruk

lage bloeddruk is een onvoldoende spanning in de aderen. Een lage bloeddruk kan klachten veroorzaken als vermoeidheid, hartkloppingen, duizeligheid en een snelle pols. Het kan aangeboren zijn, maar ook ontstaan als gevolg van een shock en aandoeningen van het zenuwstelsel en het hormonale systeem. Doordat het hart bloed door je bloedvaten heen pompt, ontstaat er een bepaalde druk in je bloedvaten. Deze druk wordt je bloeddruk genoemd. Dit ontstaat voornamelijk door een grote hoeveelheid afname van vocht aan het lichaam. Denk hierbij aan bloedverlies, uitdroging, maar ook het overmatig gebruik van alcohol kan er een lage bloeddruk ontstaan.

Bij sommige mensen is niet hoge bloeddruk het probleem, maar lage bloeddruk (hypotensie). Deze mensen worden soms duizelig – of vallen zelfs flauw wanneer ze te snel opstaan.

Hypotensie wordt gedefinieerd als een consequente daling van meer dan 20 mm Hg van de systolische druk, gemeten 1 minuut na het opstaan. Vroeger dacht men dat bijna evenveel oudere mensen erdoor getroffen werden als door de omgekeerde toestand, hypertensie. Recente studies hebben echter aangetoond dat van de gezonde oudere bevolking die geen enkele medicatie gebruikt, er slechts zo’n 6 procent een lage bloeddruk heeft en dat dit cijfer boven 55 jaar niet toeneemt met de leeftijd.

In veel gevallen wordt hypotensie schijnbaar veroorzaakt door de geneesmiddelen die mensen nemen voor hypertensie, bijvoorbeeld diuretica (vocht-afdrijvende middelen). Alcohol, maar ook bepaalde hartmedicijnen, kalmeringsmiddelen en antidepressiva kunnen van invloed zijn.

Als dit op u van toepassing is en u meent dat medicijnen de oorzaak zijn van de draaierigheid, het zwakke gevoel, de vermoeidheid, hoofdpijn of het flauwvallen als gevolg van hypotensie, kunt u uw huisarts het beste om andere medicijnen vragen. Wanneer dit niet mogelijk is, bestaan er toch nog flink wat andere dingen die u zelf kunt doen om uw toestand te verbeteren.

Handknijpers. Onderzoek heeft aangetoond dat relatief eenvoudige handelingen die de bloeddruk tijdelijk doen stijgen, hypotensie kunnen ondervangen. Knijpen op een isometrische handknijper voor u opstaat, kan, bijvoorbeeld, de bloeddruk voldoende doen stijgen om de kortstondige duik die deze neemt te neutraliseren.

Hoofdrekenen. Verbazingwekkender was dat de onderzoekers die het effect van de handknijpers beschreven, tot de vaststelling kwamen dat complexe hoofdrekenoefeningen (zo snel mogelijk terugtellen vanaf 100, per eenheden van 7) nog beter werkten om de bloeddruk te verhogen en hypotensie te ondervangen.

Eet vaker, maar kleinere hoeveelheden. Als u doorgaans last hebt van hypotensie na de maaltijden, kan het misschien helpen als u wat vaker eet, maar dan kleine hoeveelheden. Vraag uw arts hoeveel zout en vocht u dagelijks zou moeten gebruiken. Een tekort hieraan kan eveneens bijdragen tot hypotensie.

Slaap op een helling. Ook de slaaphouding kan helpen om hypotensie in de hand te houden. Plaats het hoofdeinde van uw bed zo’n 20 tot 30 cm hoger dan het voeteneind (met behulp van blokken). Ga ’s morgens na het ontwaken langzaam rechtopzitten en laat uw benen even over de bedrand hangen voor u opstaat.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips