Insuline

Insuline is een hormoon dat gemaakt wordt door de cellen van de eilandjes van Langerhans in de alvleesklier (pancreas). Insuline bevordert in de cellen van verschillende organen de omzetting van druivesuiker (glucose) in koolzuur en water. Een tekort aan insuline leidt tot suikerziekte. Insuline is afgeleid van insula = eiland. De eilandjes van Langerhans zijn celgroepjes in de alvleesklier die voor het eerst nauwkeurig werden beschreven door Langerhans (1847-1888), een Duitse patholoog.

Insuline

Behalve insuline is er nog een aantal andere hormonen in het lichaam die de suikerstofwisseling beïnvloeden, nl. glucagon, dat ook in de eilandjes van Langerhans wordt gemaakt, verder adrenaline, dat in het bijniermerg wordt geproduceerd en de glucocorticosteroïden, dat zijn hormonen van de schors van de bijnieren. Insuline is een eiwit met een zeer ingewikkelde samenstelling. De moleculaire bouw is thans geheel bekend. Het hormoon wordt nog steeds bereid uit alvleesklieren van dieren, maar het zal in de toekomst mogelijk zijn het hormoon in grote hoeveelheden in het laboratorium te bereiden. Een tekort aan insuline, door welke oorzaak dan ook, leidt tot suikerziekte, waarvan de ziekteverschijnselen over het algemeen op zeer ongunstige wijze de werking van vele organen beïnvloeden (zie Suikerziekte).

Insuline is vooral werkzaam in de lichaamscellen, waar het de opname van druivesuiker vanuit het bloed bevordert. Binnen de cel worden bovendien de reacties bevorderd, waarbij druivesuiker met behulp van zuurstof wordt verbrand tot koolzuur en water. De werking van insuline is met name zeer uitgesproken in hersenen, spieren, vetweefsel en nieren. Bij dit proces komt veel energie vrij. Die wordt benut voor de werking van de cellen van de genoemde organen. In de lever wordt door insuline vooral de omzetting van glucose tot glycogeen bevorderd. In het vetweefsel wordt de vorming van vet uit vetzuren gestimuleerd.

Ook bij de verbranding van vetzuren tot koolzuur en water speelt insuline een rol. Indien omzetting van vetzuren door beide laatstgenoemde processen onvoldoende of in het geheel niet plaatsvindt, dan hopen zich afbraak-produkten in het lichaam op, die een zuur karakter hebben, zoals aceton. De verzuring (acidose) is een kenmerkend ziekteverschijnsel van de ernstige suikerzieke.

De produktie van insuline bedraagt bij de mens per etmaal i tot 2 milligram, afhankelijk van de mate van spier- en hersenarbeid.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips