IJzertekort

In het menselijk lichaam speelt het mineraal ijzer een heel belangrijke rol. Het zorgt voor voldoende energie en verhoogt de weerstand. Als u last heeft van een ijzertekort, dan bent u sneller vatbaar voor ziektes en zult u zich minder energiek voelen dan voorheen. Een vermoeid gevoel, duizeligheid of zelfs het krijgen van hartkloppingen kunnen symptomen zijn van een ijzertekort. Waardoor ontstaat een ijzertekort, wat is het en hoe is het op te lossen?

Een ijzertekort, wat is dat?

De naam zegt het al: een ijzertekort betekent dat er te weinig ijzer in het lichaam aanwezig is om goed of optimaal te kunnen functioneren. Verschillende lichamelijke klachten zijn een gevolg van dit tekort. De klachten kunnen variëren van een (licht) vermoeid gevoel tot hartkloppingen en infectieziekten als gevolg van een verlaagde weerstand.

IJzertekort is geen ziekte of aandoening op zich, het is vaak een indicator van iets anders dat in het lichaam speelt. Een tekort aan ijzer kan worden veroorzaakt door bloedverlies, bijvoorbeeld bij menstruatie. Ook ziekten waarbij sprake is van chronisch bloedverlies kunnen leiden tot een ijzertekort. Andere oorzaken zijn bijvoorbeeld een verminderde opname van ijzer door het lichaam, een tekort aan ijzer in de voeding of langdurig intensief sporten.

Onschuldig of niet?

Op het eerste oog is niet te zeggen of een tekort aan ijzer een onschuldig iets is, of dat er iets ernstigers aan de hand is. Door middel van bloedonderzoek kan een ijzertekort worden vastgesteld, maar vaak is vervolgonderzoek nodig om de daadwerkelijke oorzaak te achterhalen. Dat onderzoek zal alleen worden uitgevoerd als er aanwijzingen voor of vermoedens van andere klachten zijn. In de meeste gevallen is een tekort aan ijzer een tijdelijk probleem of wordt het veroorzaakt door een ongezond voedingspatroon.

Een ijzertekort oplossen

Als u al langere tijd last heeft van klachten die kunnen duiden op een tekort aan ijzer in het lichaam, dan is het verstandig om een bloedonderzoek te laten uitvoeren door de huisarts. In geval van een ijzertekort kan dan een adequate oplossing worden gezocht. Een mogelijkheid is om te kiezen voor een verbeterd voedingspatroon. Denk aan het regelmatige eten van ijzerrijke producten, zoals vis, vlees, noten en zaden, melk, spinazie en peulvruchten. Ook gedroogd fruit, zoals abrikozen of vijgen, bevatten zeer veel ijzer. Mogelijk is het nodig om het ijzertekort een halt toe te roepen door het dagelijks nemen van ijzersupplementen. De huisarts kan deze supplementen voorschrijven. Op de lange termijn moet de aanmaak en opname van ijzer door het eigen lichaam echter voldoen.

Is er sprake van een ernstig ijzertekort, bijvoorbeeld als gevolg van een chronische ziekte waarbij bloedverlies op blijft treden, dan kan een ijzerinfuus noodzakelijk zijn. Dergelijke gevallen worden beoordeeld door de behandelend arts in het ziekenhuis, en zijn in verreweg de meeste van de gevallen niet aan de orde. Een ijzertekort is vaak een indicator van een disbalans – hetzij in het eigen lichaam, hetzij in het voedingspatroon – maar in de meeste gevallen is deze disbalans dus redelijk eenvoudig op te lossen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips