Hulpmiddelen

Het gebruik van fysieke hulpmiddelen voor mensen met een handicap of specifieke fysieke behoeften heeft zich in de loop der eeuwen aanzienlijk ontwikkeld. De meeste vooruitgang in de ontwikkeling van apparaten en hun toepassing heeft zich echter pas na het einde van de Tweede Wereldoorlog voorgedaan. De fysieke geneeskunde was het gevolg van het grote aantal jonge gehandicapte personen die in één van de beide wereldoorlogen gewond waren geraakt, of poliomyelitis hadden gekregen. Daarna kwam de fysieke geneeskunde beschikbaar voor de behandeling van patiënten met problemen als fracturen, brandwonden, tuberculose, beroertes, zenuw- en ruggengraataandoeningen, diabetes, geboorteafwijkingen, artritis, en oog- en spraakbeschadigingen, om er een paar te noemen.

Fysieke hulpmiddelen vormen een belangrijk deel van het revalidatieproces in de fysieke geneeskunde, maar zeker niet de enige factor. Een revalidatieteam brengt vaak een aantal specialisten bij elkaar, wiens expertise en technieken allemaal een rol spelen bij de bestrijding van de pijn bij een patiënt, de verbetering of de instandhouding van functies als kracht en mobiliteit en het oefenen van activiteiten ten behoeve van het dagelijkse bestaan. De fysiotherapie die wordt toegepast kan warmte omvatten, massage, oefeningen, elektrische stromen en functionele training, hetgeen een andere manier van formuleren is van de patiënt te leren hoe veilig en effectief de dagelijkse activiteiten uit te voeren. In deze capaciteit spelen fysieke hulpmiddelen een belangrijke rol.

Functionele training kan onder meer inhouden hoe krukken te gebruiken, een loophek of een speciale rolstoel; of het kan inhouden hoe iemand te leren traplopen met een knie die niet meer gebogen kan worden. Dergelijke training kan vele uren oefening vergen en vaak worden hierbij fysieke hulpmiddelen gebruikt.

Een aantal van de meest bekende fysieke hulpmiddelen worden in het algemeen niet gezien als nodig voor een handicap, brillen, contactlenzen, hoorapparaten of kunstgebitten. Het zijn allemaal fysieke hulpmiddelen omdat ze nodig zijn voor de ondersteuning of de aanvulling op een lichaamsorgaan of een lichaamsdeel. Er bestaan fysieke hulpmiddelen die als zodanig gemakkelijk herkend worden: wandelstokken, krukken, prothesen, loophekken en rolstoelen; en er bestaat ook een aantal minder duidelijke hulpmiddelen: katheters en breukbanden. Met behulp van de definitie dat een fysiek hulpmiddel een supplement of een uitbreiding vormt, is zelfs brailleschrift een fysiek hulpmiddel omdat de ontwikkeling hiervan mensen die blind zijn of een oogbeschadiging hebben die schriftelijke communicatie in de weg staat, in staat stelt te communiceren.

Zonder het gebruik van fysieke hulpmiddelen zouden velen van ons niet in staat zijn om zo gemakkelijk in het dagelijks leven te functioneren. We kunnen als resultaat beter zien, beter horen, beter lopen en in het algemeen beter leven. Naarmate de geneeskunde en de technologie evolueert, zullen ook de fysieke hulpmiddelen dat doen, naarmate deze steeds meer gespecialiseerd worden, geminiaturiseerd, gecomputeriseerd enzovoort. Veel apparaten die we tegenwoordige gebruiken zullen daardoor in de 21ste eeuw niet langer nodig zijn.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips