Huiduitslag

Er wordt gesproken van huiduitslag bij een verandering van de huid, waarbij vlekken, schilfers, puistjes, blaasjes, bultjes of roodheid ontstaan. Vaak gaat huiduitslag gepaard met jeuk. Het kan op heel je lichaam voorkomen, maar ook slechts op een of meerdere plekken. Zowel volwassenen als kinderen kunnen last hebben van huiduitslag.

Wat zijn de symptomen van huiduitslag?

Bekende symptomen die vaak samengaan met huiduitslag zijn

  • Huidschilfers
  • Een erg droge huid
  • Puistjes
  • Een erg vette huid
  • Rode vlekken
  • Jeuk

De uitslag kan overal op het lichaam voorkomen, maar ook op bepaalde plekken of alleen in het gezicht.

huiduitslag

Wat is de oorzaak van huiduitslag?

Volgens een oud gezegde is je huid de spiegel van je gezondheid. Dat dit zo is, ondervind je als je last hebt van huiduitslag. Je huid is gevoelig voor veranderingen van binnenuit en van buiten. Huiduitslag kan dus verschillende oorzaken hebben, zoals:

  • Een voedselallergie: een voedselallergie gaat doorgaans gepaard met uitslag op de huid. De uitslag is dan een allergische reactie.
  • Contactallergie: bij contactallergie treedt er een ontsteking op als de huid in contact komt met een product waar je allergisch voor bent, zoals nikkel of chroom.
  • Zonneallergie: bij een zonneallergie ontstaan er blaasjes of bultjes op de huid als deze in contact is gekomen met de zon.
  • Hormonen: een verandering in de hormoonspiegel kan leiden tot uitslag op de huid.
  • Emoties: door spanningen of stress maakt het lichaam meer cortisol aan. Door een hogere cortisolwaarde kan er huiduitslag ontstaan, zoals schilfers.
  • Een droge huid: een droge huid kan leiden tot huidschilfers.
  • Een insectenbeet: als je wordt gebeten of gestoken door een insect kan er een zwelling op de huid ontstaan.
  • Medicijnen: soms kan het gebruik van medicijnen leiden tot netelroos, rode vlekken of paarse vlekken. Dit kan onder meer bij het gebruik van bepaalde antibiotica of penicilline.
  • Erfelijkheid: bepaalde vormen van huiduitslag, zoals psoriasis en eczeem, zijn erfelijk.

Hoe kan je huiduitslag behandelen?

Meestal verdwijnt huiduitslag vanzelf en hoeft het niet behandeld te worden. Wel zijn er een aantal dingen die je kunt doen om klachten te verminderen. Zo is een goede hygiëne belangrijk. Was je handen geregeld, ook de plek waar de huiduitslag zich bevindt. Gebruik geen zeep en droog je handen af door deze met een handdoek te deppen.

Drink genoeg water en eet gezond

Verder is het belangrijk dat je genoeg water drinkt. Door dagelijks anderhalf liter water te drinken, houdt je je huid in een goede conditie. Daarnaast is het van essentieel belang dat je gezond en gevarieerd eet en genoeg vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Houd je huid vet

Heb je een droge huid en snel last van huidschilfers? Houd je huid dan vet door deze dagelijks in te smeren met een crème of zalf voor de droge huid. Gebruik tijdens het douchen een PH-neutrale douchegel of zeep. Deze droogt de huid niet uit.

Ga na waarmee je in contact bent geweest

Als je last hebt van huiduitslag en niet weet wat de oorzaak is, ga dan na of je met een ander voorwerp, geneesmiddel of iets anders in contact bent geweest. Of dat je iets anders hebt gegeten.

Vermijd krabben

Ook al heb je jeuk, vermijd krabben en laat de uitslag met rust. Het gaat dan veel sneller over. Bovendien verergert krabben de huiduitslag juist.

Wanneer naar de huisarts?

Trekt de huiduitslag na een aantal dagen toch niet vanzelf weg? Of wordt deze juist erger? Dan is het verstandig om de huisarts te raadplegen. Een arts kan de uitslag bekijken en een diagnose stellen. De behandeling richt zich op de oorzaak. Als deze niet duidelijk is of als de klachten erg hevig zijn, kan de arts een medicijn voorschrijven dat de jeuk of de allergie tegengaat en dat ontstekingsremmend werkt.

Allergietest

Als allergie de oorzaak is dan kan er een allergietest worden uitgevoerd. Meestal schrijft de arts ook antihistaminica voor. In zwaardere gevallen worden er soms cortisonpreparaten voorgeschreven. Als een infectie of een ziekte de oorzaak is van de huiduitslag dan wordt de oorzaak vooral behandeld.

Is huiduitslag gevaarlijk?

Normaal gesproken is huiduitslag niet gevaarlijk en verdwijnt het vanzelf of met een behandeling. Diabetici of mensen met een stofwisselingsziekten, hebben vaker last van een langdurige uitslag. Op zich is uitslag op de huid ongevaarlijk. Wel kan het gevaarlijk worden als je door de jeuk veel krabt. Je loopt dan het risico dat ziekteverwekkers de huid binnentreden en een infectie veroorzaken.

Ziekten en typerende huiduitslag

De onderstaande ziekten zijn te herkennen aan een typerende huiduitslag:

  • Waterpokken: kleine vlekken verspreiden zich vooral op de romp, maar ook op de rest van het lichaam; daaruit ontstaan blaasjes en puisten, die opengaan en korsten vormen. Alle stadia van de huidverschijnselen treden tegelijkertijd op.
  • Pokken: de uitslag lijkt op die bij waterpokken, maar begint op het hoofd en verspreidt zich vervolgens naar de romp en andere lichaamsdelen. Alle huidverschijnselen bevinden zich in hetzelfde stadium.
  • Rodehond: helder rode kleine vlekjes vertonen zich eerst achter de oren en in het gezicht en verspreiden zich daarna over de romp.
  • Mazelen: de mazelen begint eerst met kleine vlekken achter de oren en op het voorhoofd, later ook op de borst en de onderbuik. De uitslag wordt erger naarmate de koorts stijgt.
  • Roodvonk: vanuit oksels, buigzijde van armen en de liezen verspreiden zich rode vlekken over het hele lichaam, behalve rondom de mond.
  • Ernstige allergie: meestal treedt plaatselijk of over het hele lichaam netelroos op, die eerst bestaat uit grote, rode, jeukende vlekken, die daarna vaak overgaan in galbulten of blaasjes.

Relevante artikelen
2 reacties
  1. Door medicijnen tegen hoge bloeddruk heb ik psoriasis gekregen op 45 jarige leeftijd . In de bijsluiter (pas later gelezen )werd vermeld dat wanneer je op jonge leeftijd exceem /dauwworm hebt gehad de kans groot is dat je psoriasis krijgt Door dit medicijn. Bovendien wil ik vermelden dat het voorschrijven van METHOTREXAAT (medicijn tegen kanker maar ook tegen psoriasis ) de lichaamsweerstand ernstig verminderd waardoor je vatbaar wordt voor weer andere ziektes. E.e.a persoonlijk meegemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips