Alles over jouw lichaam

Categorie: Algemeen

Hoesten

Hoesten is een krampachtige, in aanvallen optredende vorm van uitademing na een diepe inademing. Het is een nuttige, door het lichaam zelf opgewekte maatregel die tot doel heeft slijm, afbraakprodukten van ontstekingen en ziektekiemen te verwijderen. Bovendien worden door hoesten dingen die 4 in het verkeerde keelgat’ zijn geschoten, weer naar buiten geperst.

Oorzaken van hoesten

Er zijn talloze aandoeningen van de luchtwegen en de longen die gepaard gaan met hoesten. Een gewone verkoudheid is het meest voorkomende en tegelijkertijd meest onschuldige voorbeeld.

Veel ernstiger zijn de echte griep, etterige ontstekingen van keel en strottenhoofd, longontsteking, borstvliesontsteking, longoedeem, longkanker, stoflongen, longtuberculose, kinkhoest en kroep bij kinderen.

Wanneer men voortdurend of af en toe hoest en de hoest gepaard gaat met het opgeven van slijm (sputum), kortademigheid of ademnood, kan er sprake zijn van een chronische longaandoening zoals astmatische bronchitis, chronische bronchitis of longemfyseem. Hoesten hoeft echter niet altijd door een ziekte te worden veroorzaakt. Bij prikkeling van het slijmvlies van de luchtpijp door etsende gassen of stof, door koude of door heel droge lucht kunnen ernstige hoestaanvallen optreden.

Speciale soorten hoest zijn de ‘rokershoest’, die het gevolg is van de voortdurende irritatie door rook en schadelijke stoffen en de ‘nerveuze hoest’. De nerveuze hoest wordt, zoals het woord al zegt, niet door een of andere ziekte veroorzaakt maar is de uiting van overmatige nervositeit. De oorzaak van deze hoest is psychisch.

Welke soorten hoest zijn er?

In de geneeskunde wordt onderscheid gemaakt tussen produktieve en niet-produktieve hoest. Bij een produktieve hoest wordt slijm opgegeven en worden schadelijke stoffen en dingen die in de luchtpijp zitten, naar buiten gehoest. Bij een niet-produktieve hoest wordt niets opgegeven.

In de tweede plaats kan de hoest, al naar gelang de oorzaak, droog en pijnlijk zijn, bijvoorbeeld bij een borstvliesontsteking of longontsteking. Dof en hees is de hoest bij een zwelling van de stembanden en aandoeningen van het strottenhoofd. Bij aandoeningen van de bronchiën is de hoest metaalachtig fluitend, eventueel krassend, blaffend en rochelend. Bij zwelling van het slijmvlies zoals bij astma is de hoest spastisch.

Een droge kriebelhoest of prikkelhoest is een reflex op een irritatie van het slijmvlies van de luchtpijp.

Hoe wordt hoest behandeld?

De hoest zelf hoeft niet altijd behandeld te worden omdat het een nuttige afweermaatregel van het lichaam is. Vaak is het zinvoller het slijm en secreet dunner en vloeibaarder te maken zodat het gemakkelijker kan worden opgehoest. Dit kan bijvoorbeeld door geneesmiddelen te inhaleren en veel te drinken. Pas in die gevallen waarin het hoesten lang aanhoudt en erg onaangenaam is, moet het met behulp van medicijnen worden bestreden. Er is een groot aanbod aan hoestdranken en hoestremmende tabletten te koop. Het sterkst werken preparaten die codeïne bevatten.

Belangrijk is om niet de hoest zelf maar de oorzaak ervan te behandelen. De behandeling dient afgestemd te zijn op de bevindingen.

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

Bij langdurig hoesten zonder duidelijke oorzaak en wanneer men bloed ophoest, dient men meteen de huisarts te consulteren.

Advies bij hoesten

* Iets warms drinken is vaak even effectief als de meeste geneesmiddelen tegen hoest.

* Hoest nooit in het gezicht van andere mensen.

* Hoest nooit in de hand maar bijvoorbeeld in een zakdoek. Houd er rekening mee dat men anderen kan besmetten.

2 reacties op “Hoesten”
 1. Mounia schreef:

  Mijn duchter is nu 5 dagen ziek en anhydre korts ze heeft keel onstikieng wat kan ik doen

 2. Wesley schreef:

  Beste Mounia,

  Als ze al 5 dagen keelontsteking en koorts heeft, zou mijn advies zijn om de huisarts te gaan bezoeken.

  Met vriendelijke groet,
  Wesley

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*