Hallux valgus

Hallux valgus betekent, letterlijk uit het Latijn vertaald, ‘kromme, naar binnen gebogen, grote teen’. Bij deze aandoening, die ook wel X-teen wordt genoemd, is er, met andere woorden, een misvorming van de voet en de tenen. Daarbij maakt de grote teen in het basale gewricht een hoek naar de kant van de kleine teen, dus in de richting van de buitenrand van de voet.

Wat is de oorzaak van een hallux valgus?

Deze verkeerde positie komt na verloop van tijd tot stand. Het treedt vooral bij vrouwen op die daarvoor een erfelijke aanleg hebben. Maar ook nauwe, spits toelopende schoenen versnellen het ontstaan van een hallux valgus. Bovendien wordt het altijd gezien bij een spreidvoet.

Hoe wordt een hallux valgus behandeld?

Soms kan een orthopeed of orthopedisch schoenmaker de verkeerde stand nog verbeteren met een spalk voor de nacht. Dat is een spalk die uit een metalen beugel en een leren band bestaat, en die om de grote teen en de voet wordt aangebracht. Hij wordt alleen ‘s nachts aangelegd omdat het hinderlijk is bij het lopen. Overdag moeten brede schoenen met steunzolen worden gedragen.

Grotere afwijkingen van de stand van de grote teen moet de orthopeed echter operatief corrigeren. Wanneer de patiënt nog relatief jong is, dan wordt het eerste middenvoetsbeentje meestal op twee plaatsen gekliefd (osteotomie). Op die manier is bovendien de spreidstand van de voet gunstig te beïnvloeden. Bij oudere patiënten en bij een ver voortgeschreden misvorming haalt de orthopeed een stukje bot weg dat uitsteekt van het basale gewricht van de grote teen.

hallux valgus

Wat kan men er zelf aan doen?

Hallux valgus is tot op zekere hoogte te voorkomen door schoenen te dragen waarin genoeg plaats is voor de hele voet (ook voor de grote teen) en waarin voet en tenen niet in de verdrukking zitten.

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

Wanneer men merkt dat de grote teen een hoek gaat maken en in de richting van de buitenrand van de voet Met behulp van deze nacht-spalk wordt een hallux valgus in een vroeg stadium behandeld.
gaat buigen, en er op de basis van de grote teen een uitsteeksel ontstaat, dan kan men dat beter aan een arts laten zien.

Wat doet de dokter?

Hij zal de voeten nauwkeurig onderzoeken en grondig aftasten. Ook al is aan de uiterlijke symptomen al duidelijk te zien dat er een hallux valgus is, dan zal de arts toch röntgenopnames laten maken van de voeten. Op die manier is beter te zien in welke mate de botjes van de tenen reeds misvormd zijn. Daarna gaat hij over tot behandeling, waarbij ook een eventuele spreid-voet behandeld wordt.

Ziekteverloop

De misvorming van de grote tenen strekt zich uit over een aantal jaren. Door de zijwaartse spreiding drukken de schoenen op het eerste middenvoetsbeentje van de binnenkant van de voet. Op grond daarvan ontstaat op die plaats vaak langzaam een botuitsteeksel, dat eruit ziet als een gezwel.

Ontsteking door wrijving

De huid boven dit uitsteeksel is vaak verhoornd. Door de voortdurende wrijving ontstaat op die plaats meestal een slijmbeursontsteking. Deze kan, vooral wanneer het koud is, behoorlijk veel pijn doen, wat vaak tot het misverstand leidt dat sprake is van wintervoeten waarbij de zwelling door de kou zou zijn ontstaan.

Omdat de tweede teen toenemend opzij wordt gedrukt door de grote teen, ontstaat er een hamerteen. Op die plaats ontstaat bijna altijd een eksteroog.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips