Alles over jouw lichaam

Categorie: Algemeen

Gordelroos

Gordelroos is een virusinfectie, die door hetzelfde virus wordt veroorzaakt als de waterpokken. Bij kinderen heeft de ziekte een onschuldig verloop; met het toenemen van de leeftijd heeft de ziekte een heftiger verloop, zij is dan vaak van lange duur en zeer pijnlijk.

Behalve pijn is het belangrijkste symptoom huiduitslag. Toch is gordelroos een echte zenuwziekte. Het naar binnengedrongen virus tast de gangliën (zenuwknopen) van de ruggenmergszenuwen aan (meestal die welke de huid van de borstkas en van de lende verzorgen) en vaak ook de gezichtszenuw (5e hersenzenuw). De veranderingen in de huid ontstaan in het verzorgingsgebied van de zieke zenuwen en manifesteren zich als een aantal kleine blaasjes op een roodgekleurde ondergrond. Op iedere plek van het lichaam kunnen ze te voorschijn komen, gewoonlijk echter zijdelings van de borstkas of in het gezicht. Wanneer het voorhoofd ontstoken raakt kan ook het aan die zijde gelegen oog aangetast worden, waarbij soms het hoornvlies beschadigd wordt. Soms zijn de blaasjes zo talrijk, dat ze over gaan in een aantal grote blazen. Bij genezing ontstaan op deze plaatsen littekens.

Normaal gesproken verdwijnen de blaasjes echter na 2 à 4 weken spoorloos. Oude mensen kunnen echter nog weken- of maandenlang na het genezen van de uitslag last hebben van zenuwpijnen. In ernstige gevallen kan een antiviraal medicament toegediend worden. Pijnbestrijdende middelen maken het lijden draaglijk. Zie ook herpes.

Ondersteunende voedingsstoffen bij gordelroos

Vitamines
Vitamine A: versterkt het immuunsysteem en bevordert de genezing.
Vitamine B complex: van belang voor de gezondheid van de zenuwen.
Vitamine C plus bioflavonoïden: versterken het afweersysteem tegen virussen.
Vitamine E: helpt littekens te voorkomen.

Mineralen
Calcium en magnesium: bevorderen de werking van de zenuwen en stimuleren het genezingsproces.

Aminozuren
Lysine: helpt bij de bestrijding van het gordelroosvirus.

Kruiden
Lange peper: verlicht de pijn en bevordert het genezingsproces.
Knoflook: versterkt het immuunsysteem.

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*