Geslachtsverandering

Geslachtsverandering van man in vrouw of omgekeerd. Het eerste is tegenwoordig mogelijk geworden, hoewel nooit volledig (na verwijderen van het mannelijk lid en de balzak wordt een schede gevormd). Het veranderen van de uitwendige geslachtsorganen van een vrouw in die van een man is nog niet mogelijk gebleken. Wel mogelijk is het, indien een individu kenmerken van beide geslachten bezit (hermafroditisme of interseksualiteit) hierin door hormoonbehandelingen en/of operatieve ingrepen wijziging aan te brengen in die zin dat een van de geslachten duidelijk naar voren komt.

De aanleg van de geslachtsorganen ontwikkelt zich bij de ongeboren vrucht onder invloed van dan reeds geproduceerd mannelijk geslachtshormoon in mannelijke richting. Als er een tijdelijke of blijvende stoornis is in de zaadbal van de vrucht dan ontwikkelt de mannelijke vrucht meestal onvolkomen vrouwelijke geslachtsorganen, in de regel te zanten met zaadballen : er ontstaat een mannelijke schijntweeslachtigheid (pseudohermafrodiet). Bij een vrouwelijke vrucht ontwikkelt zich de aanleg in vrouwelijke richting ook zonder hormonenprikkel van de eierstok.

geslachtsverandering

Bij aanwezigheid van mannelijke hormonen uit een gestoorde bij-nierschors ontwikkelen de geslachtsorganen zich echter in mannelijke richtingen er ontstaat een vrouwelijke pseudohermafrodiet. Voorbeelden hiervan zijn de vrouwen met vermannelijking en mannen met vervrouwelijking van de geslachtsorganen. Uitwendig is er vaak een kleine od de kittelaar lijkende nenis en de uitmonding van de pisbuis aan de wortel van de penis, doordat voor de geboorte een stoornis in de ontwikkeling van de zaadballen is opgetreden, waardoor de uitwendige geslachtsorganen op die van de vrouw lijken. Het zijn deze laatste individuen, die ten onrechte als meisjes worden grootgebracht; verscheidene vrouwelijke atleten bleken vervrouwelijkte mannen te zijn.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips