Fontanel

Fontanel is de plaats in het schedeldak van de pasgeborene waar de verbening van bindweefsel nog niet zo ver is voortgeschreden dat de schedelbeenderen geheel aansluiten. De verschillende schedelbeenderen zijn bij de pasgeborene alleen nog door bindweefselvliezen met elkaar verbonden. Deze verbindingen, de schedelnaden, blijven tot het einde van de groeiperiode van de schedel bindweefselig van aard. Daar waar drie of meer naden bij elkaar komen blijven drie- of vierhoekige bindweefselruimten tussen de botten bestaan, de fontanellen.

Deze zachte plekken zijn voor de verloskundige van groot praktisch nut bij de aanvang van de bevalling omdat hij aan de grootste twee fontanellen in het midden van de schedel van de baby de stand van de schedel kan herkennen. De grote fontanel bevindt zich tussen de beide voorhoofdsbeenderen en de beide wandbeenderen en is ruitvormig. De kleine fontanel is eveneens ruitvormig en wordt gevormd door de naden van de wandbeenderen en de achterhoofdsbeenderen. Aan de zijkanten van de schedel liggen de zij fontanellen.

fontanel

De fontanellen verdwijnen doorgaans omstreeks de 18de tot 20ste levensmaand maar kunnen, zelfs onder normale onstandigheden, nog enkele maanden en soms zelfs nog een jaar blijven bestaan. Dit heeft in het algemeen niets te maken met vitaminegebrek of Engelse ziekte, zoals nogal eens wordt gedacht.

Bij een rustig slapende baby kan men de fontanellen (vooral de grote fontanel) zien kloppen in hetzelfde ritme als de hartslag. Een ingezonken fontanel duidt vaak op ondervoeding of abnormaal vochtverlies door braken of diarree. Een gespannen, soms zelfs uitpuilende fontanel kan een aanwijzing zijn voor een verhoogde druk binnen de schedel. Deze verhoogde druk kan bijvoorbeeld zijn ontstaan door hersenvliesontsteking of vochtophoping (waterhoofd: hydrocephalus). Niet elke afwijking van de normale toestand van de fontanel duidt echter op een aandoening of ziekteproces. De arts zal bij iedere geboorte o.a. de fontanellen inspecteren en bij eventuele afwijkingen naar de mogelijke oorzaak daarvan zoeken.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips