Enzymen

Wat zijn Enzymen?

Het leven van de mens wordt gecontroleerd door honderdduizenden biochemische processen, die zich continu in het lichaam afspelen. Daarbij spelen enzymen een belangrijke rol. Dit zijn speciale eiwitten die gevormd worden in de cellen en een chemische reactie tussen bepaalde stoffen mogelijk maken. Elk enzym verricht een specialistische functie in het lichaam. Het is dus niet zo, dat het ene enzym de taak van een ander enzym kan overnemen. Enzymen zorgen o.a. voor een goede stofwisseling in de hersenen, het vrijmaken van energie in de cellen en de groei en reparatie van weefsels, organen en cellen. Daarnaast nemen zij ook de rol van antioxidanten op zich. Ze zetten namelijk schadelijke stoffen om in ongevaarlijke substanties die beter door het lichaam uitgescheiden kunnen worden.

Meer info

Fermenten; eiwitten die gevormd worden in dierlijke, menselijke en plantaardige cellen. Enzymen zijn biokatalysatoren, dat wil zeggen hun aanwezigheid is vereist om chemische reacties tussen verschillende stoffen mogelijk te maken. Daarbij hebben zij elk een specifieke functie: bepaalde enzymen zijn nodig om een bepaalde stof tot een bepaalde reactie te brengen. De meest bekende enzymen zijn de enzymen die een functie hebben bij de spijsvertering. Het enzym amylase bijvoorbeeld kan binnen een half uur een hoeveelheid zetmeel splitsen die 20.000 maal zijn eigen volume heeft. Opbouw en functie van veel enzymen zijn afhankelijk van de aanwezigheid van verschillende vitaminen.

Enzymen en de spijsvertering

De meest bekende enzymen zijn de spijsverteringsenzymen. Deze zijn actief in de maag, darmen, lever, galblaas en alvleesklier. Spijsverteringsenzymen staan de laatste tijd volop in de belangstelling. Zonder de aanwezigheid van voldoende enzymen in het spijsverteringstraject kunnen minder voedingsstoffen worden afgebroken tot kleine moleculen, die gemakkelijk de darmwand kunnen passeren. Dit kan leiden tot o.a. een chronisch gebrek aan vitamines en mineralen. Bovendien heeft een tekort aan spijsverteringsenzymen een slechte vertering van vetten en koolhydraten tot gevolg. Dit kan leiden tot overgewicht, diarree, opgeblazen gevoel, winderigheid, verstopping en een onregelmatige stoelgang.

Waar zitten ze in?

Bijzonder rijk aan spijsverteringsenzymen zijn avocado, papaja, ananas, banaan en mango. De meest waardevolle bron is spruitjes.

Alle belangrijke op een rijtje:

Betaïne HCL
Bromelaïne
Lipase
Protease


Relevante artikelen
2 reacties
  1. Goed artikel begrijpelijk te lezen en gaf antwoord op m’n vraag

  2. Lijst met stoffen waar het lichaam gebrek aan kan hebben: (Juglen Zwaan en Joke Koekoek)
    1. Vitamine C; 2. andere vitamines, o.a. Vitamine D, B12, A; 3. Mineralen, o.a. magnesium; 4. peper en
    zout; 5. suikers; 6. een versnapering, bijvoorbeeld pepermunt, drop, chocolade, cup-a-soup; 7.IJzer
    (bloedarmoede); 8. Jodium; 9. Calcium;
    Uitwendig: a. deodorant; b. eau de cologne (de echte).
    Zie ook: Voedingscentrum, Dagravit totaal 30, recepten op de computer.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips