Emoties

Emotie is een breed begrip. Er zijn een aantal basisemoties, die we allemaal ervaren. Dit zijn: blijdschap, verdriet, woede en angst. Iedereen ervaart deze emoties in meerdere of mindere mate, maar iedereen gaat er op een andere manier mee om. Dit heeft te maken met zijn of haar hersenen, hormoonhuishouding en ervaringen. Emoties kunnen snel opspelen, maar er gaat wel een lange weg vooraf aan emoties. Bijvoorbeeld als iemand te horen krijgt dat hij of zij een dierbare verliest of iets gewonnen heeft. Hij of zij kan vrij snel in huilen uitbarsten of een vreugdesprongetje maken met een brede glimlach op zijn of haar gezicht. Ook kan hij of zij de emoties verborgen houden. Hoe dan ook: voor emoties en de uiting daarvan gebeuren er verschillende dingen in het menselijk lichaam.

Aanzet tot emoties

Voor het ervaren van een emotie is er allereerst iets nodig die de emotie ‘aanzet’, oftewel ‘oproept’. Het kan dat iemand iets waarneemt, het kan dat hij of zij aan iets denkt, en het kan dat hij of zij een bepaalde stemming heeft.

Limbisch systeem

Het limbisch systeem is het deel van de hersenen dat bestaat uit de amygdala, de hippocampus, de hypothalamus, de fornix en de cingulate cortex. Het zit middenin de hersenen, onder de hersenschors. De delen van het limbisch systeem zijn verantwoordelijk voor onze basisemoties, ons geheugen en onze driften, oftewel motivatie. Hiernaast is het limbisch systeem ook verantwoordelijk voor het gedeeltelijk uiten van de emoties. Als we kwaad worden, geraken we bijvoorbeeld oververhit en rood. Bij angst worden we door dit systeem bleekjes en kunnen we gaan zweten en trillen. Het limbisch systeem zorgt dus voor een aantal hormonen en stofjes die naar de rest van het lichaam gestuurd worden en daar zorgen voor een aantal lichamelijke reacties. Ook als iemand zijn of haar emoties verborgen houdt, er niets over zegt en niet begint te huilen of lachen, kunnen emoties soms waargenomen worden.

Endocrien systeem

Het endocrien systeem overlapt deels met het limbisch systeem. Zo hoort de hypothalamus ook bij het endocrien systeem. Het verschil is dat het endocrien systeem uitsluitend bestaat uit delen die de hormonen regelen. Naast de hypothalamus horen hier ook de schildklier bij, waar het stresshormoon cortisol wordt gemaakt, de bijnieren die onder meer adrenaline en noradrenaline vrijlaten, de epifyse, de hypofyse, de thymus en de eilandjes van Langerhans.

Kortom: bij emoties zijn vele delen van het lichaam en de hersenen betrokken. Emoties zijn deels inwendige ervaringen, maar ze kunnen ook geuit worden zonder dat iemand daar invloed op heeft. Vaak gaan emoties sneller dan iemand zelf doorheeft. Zo kan iemand door een herinnering heftiger reageren op een waarneming, maar zelf niet direct doorhebben waarom hij hier bijvoorbeeld kwaad of verdrietig door wordt.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips