Middenrif

Deze scheidingswand tussen buik- en borstholte bestaat uit dwarsgestreepte musculatuur. Enerzijds zorgt het middenrif ervoor dat de buikorganen niet door de hoge druk in de buikholte de borstholte worden ingeduwd en daardoor het ademhalen zouden verhinderen. Anderzijds is het middenrif zelf als belangrijkste ademhalingsspier actief betrokken bij de ademhaling.

middenrif

middenrif

Deze ademhaling noemt men middenrif- of buikademhaling. Daarnaast is er de borst- of ribbenademhaling. De ademhaling in rusttoestand is overigens bijna uitsluitend buikademhaling. Bij de buikademhaling wordt, door het samentrekken van het middenrif, de inhoud van de borstruimte vergroot en daarmee ook het volume van de longen. Bij zeer diep ademhalen kan het middenrif wel 10 cm zakken, het oppervlak van het middenrif, dat anders een koepelvorm heeft, komt in een horizontale positie of flapt zelfs naar onderen. Dit leidt ertoe dat het op het middenrif liggende hart tegen de buikwand wordt aangetrokken. Bij zeer dunne mensen is dat zelfs met het blote oog te zien.

Het middenrif is de spier die in hoofdzaak verantwoordelijk is voor de ademhaling. Deze spier is door middel van peesweefsel verbonden met de buikwand, de lendenwervels, de onderste ribben, het borstbeen en het hartzakje. Het dunne middenrif vormt de scheiding tussen de borst- en buikholte. Het is een koepelvormige spier die vlakker wordt als de spier wordt samengetrokken. Hierdoor ontstaat er een vacuüm in de borstholte en wordt de druk in de buikholte hoger. Het vacuüm wordt opgevuld door het uitzettende longweefsel en ingeademde lucht.

De druk op de lagere inwendige organen (ingewanden) helpt bij de bevalling en het opschuiven van de afvalstoffen door de endeldarm. Als het middenrif zich ontspant en dus terugkeert naar zijn oorspronkelijke vorm, wordt de lucht uit de longen geperst (uitgeademd) en trekken de longen zich samen. Hoewel de tussenrib- en buikspieren ook bij de ademhaling worden gebruikt (tijdens de slaap), is het middenrif voornamelijk verantwoordelijk voor de ademhaling.


Relevante artikelen
8 reacties
  1. aan één zijde van het middenrif, is deze als het ware verlamd. dit ontstond quasi spontaan en ik stelde een verandering vast toen ik die avond naar bed ging. de andere long met middenrif werkt normaal. mijn longspecialist deelde mee, dat dit een blijvende schade is en er geen oplossing is. is dit juist?. mijn longcapaciteit is nu nog 62% en ik merk dagelijks bij het gaan liggen in bed een tijdelijke benauwdheid van enkele minuten. een vervelend en verontrustend gevoel. daarna wordt de ademhaling vlakker en kan ik gaan slapen. zware belasting door werk is niet meer mogelijk. ik ben 60 jaar. heeft u raad voor mij? bij voorbaat dank. hans

    1. Een verlamming van het middenrif kan helaas niet verholpen worden. Voor de benauwdheid kan het soms helpen om op meerdere kussens onder het hoofd te slapen. Als u dit probleem dagelijks heeft, zouden ontspannings/afemhalingsoefeningen misschien ook nog effectief kunnen zijn. Dit soort oefeningen worden onder andere door een fysiotherapeut gegeven.

      Met vriendelijke groet,
      Wesley

  2. Verlamming van het middenrif kan in sommige gevallen wel degelijk verholpen worden. Zonder valse hoop te willen scheppen is het misschien mogelijk om de middenrif ademhaling te doen. Het middenrif wordt bij inademing zachtjes naar beneden gedrukt en de buik bolt naar buiten.Door je neus in en door de mond uit waarbij je zachtjes je buik weer terugbrengt in oude staat. De kunst is om dus het middenrif niet omhoog of naar buiten te drukken, maar echt zachtjes naar beneden te drukken/ademen.

    verlamming middenrif komt vaak door traumatische ervaringen waardoor o.a. het bindweefsel vast gaat zitten en gaat verklonteren. Hierdoor verandert de spierspanning in het middenrif. Het kan vaak gekoppeld zijn aan fybromyalgie. De verharding van bindweefsel locaties en spieren die als een harnas hebben gewerkt. Vaak werd de oerkracht onderdrukt. Het kind dat je vroeger was mocht er niet zijn en niet volledig de ruimte hebben. De ademhaling kwam hierdoor op een laag pitje.
    Naast de middenrif ademhaling zijn B12 en D3 belangrijk vitamines om gifstoffen uit die verklontering en verstarring te halen, ook wel bevriezing genoemd. Het zenuwgestel en de spieren B12 krijgen extra energie en zuurstof en vitamines. D3 als letterlijk weer een zonnetje en kracht in het middenrif/spieren/bindweefsel. En een echte myomen, fybri bindweefsel verwijderaar. Grappig is ook, dat het middenrif de zonnevlecht heet. Als je nooit je zonnetje kon laten schijnen en letterlijk geen frisse wind (veranderingen, bewegingen van en ergens naartoe, bewegingen nieteens bedoeld als sporten) kon zijn dan vindt de verlamming door bestaansangst plaats in middenrif, spieren, bindweefsel en longen. Nogmaals, geen valse belofte. Maar leg je er niet helemaal bij neer. Want de verstarring wacht soms op jou om het eindelijk eens echt in beweging te krijgen! Veel succes!

  3. ps. als vervolg op reactie met D3 en B12 was ik nog iets vergeten:

    Middenrif wordt ook Diafragma genoemd. Dia is plaatje Fragma is gefragmenteerd. Er is dus een versnippering van beelden/herinneringen die verlammen in de psyche en die samenwerken met het lichaam. Ik noem het er expres even bij omdat als je deze middenrif ademhaling wilt opzoeken op internet het soms ook diafragma ademhaling heet. Als je het niet alleen durft kan een yoga les misschien helpen. Vooral dan eens bellen met een yoga school want er zijn meerdere soorten yoga. Vooral die die werken met zachte technieken en middenrif ademhaling. Is maar een ideetje. Misschien lukt het ook wel als je op youtube samen met iemand mee adement die dit doet. Succes!

  4. Jennie Klaver-Stam

    er is bij mij een hoogstand van het linkerhemidiafragma geconstateerd. Daar is geen verklaring voor. Dus zoekt men ook niet verder. Terwijl ik allang het idee heb dat al mijn lichamelijke klachten een oorzaak heeft in de ademhaling. Al vanaf mijn kindertijd hyperventileer ik z.g.n. chronisch. Ik heb slaap apneu maar word dagelijks benauwd of hyperventilerend wakker waarbij een hevige pijn door mijn armen trekt en ik me heel ziek voel. Ook voel ik in mijn rechterzij een trekking alsof het naar beneden wordt getrokken en staat alles als een snaar gespannen. Ik heb veel ademhalingsoefeningen gedaan die nooit hebben geholpen, ik kreeg er vaak hyperventilatie van omdat ik het gevoel heb dat de uitademing niet lukt. Doordat ik mijn hele leven ben behandeld als psychische patient heb ik heel veel antidepressiva geslikt. Dit mondde uit in 2014 in een ernstige clomipraminevergiftiging. Ik had 800 in mijn bloed . Ik ben 74 jaar maar mijn leven is niet leuk meer. Daarbij heb ik ook veel last van buikklachten en verzakkingen waaraan ik al verschillende keren ben geopereerd. Ik wwet dat het misschien niet is opo te lossen maar het idee dat ik niet serieus word genomen doet mij zeer.Zelf heb ik het idee dat het een aangeboren afwijking is . Zou dat kunnen. Ik zie uit naar uw antwoord.

  5. Neem aan dat er aan voorwaarden voldaan moet worden voordat deze ingreep uitgevoerd kan worden, misschien een zeker percentage van afname van eigen ademhaling: https://www.ntvg.nl/system/files/publications/a5572.pdf

  6. Hallo ik had in 2012 een rechter middenrif stilstand en nu anno 2018 ook een linker stilstand..in 2011 ben ik erg verkouden geweest, maar werd er ook endeldarm kanker geconstateerd rondom bij de anus . IK ben behandeld met chemo en bestraald geweest 37 keer..heb bij mijn eerste kuur na 3 dagen een ontstoken hartzakje erbij gekregen. Ik heb de eerste kuur veel pijn rondom mijn middenrif en maag veel pijn gehad ook eten was moeilijk en praten. Pijn op en achter het borst been. Mijn rechter middenrif is iets omhoog gegaan. Maar de linker doet helemaal niks. Heb geen idee hoe dat gekomen is. Kon ineens niet meer op mijn rug of rechterzij liggen. kreeg het dan benauwd. Ik heb nu wel allerlei onderzoeken gehad. Maar het is zeldzaam. Ik ga wel nachtelijke ademhaling therapie krijgen. Want ik ben veel moe en krijg vaak niet genoeg lucht. Ik ga er wel aardig goed mee om. Maar of het ooit over gaat. ik blijf hoop hebben. gelukkig gaan we er nu wel mee aan de slag en dat betekent al heel wat. Dat ik steun krijg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips