Astma

Astma bronchiale is een aandoening die gepaard gaat met aanvallen van hevige ademnood en benauwdheid. Meestal komen deze aanvallen vrij plotseling opzetten, soms worden ze door kriebel in de neus of in de keel aangekondigd. De ademnood ontstaat door vernauwing van de bovenste luchtwegen, doordat de slijmvliezen opzetten en taai slijm vormen, en doordat de spieren in de wand van de bronchiën krampachtig samentrekken. Het gevolg is dat vooral het uitademen bemoeilijkt wordt. Veel patiënten raken in paniek en denken dat ze stikken.

Wat zijn de oorzaken van astma bronchiale?

Astma bronchiale wordt door verschillende factoren veroorzaakt, meestal door een samenloop van omstandigheden. De aanvallen kunnen na een griep of longontsteking, maar ook bij chronische aandoeningen van de ademwegen (CARA) optreden. De ernst van de aanvallen en hoe vaak ze optreden, verschilt per patiënt en is afhankelijk van factoren als klimaat en luchtvervuiling, maar ook van lichamelijke veranderingen zoals menstruatie en zwangerschap of van overgevoeligheid voor bepaalde voedingsmiddelen en stoffen (allergie). Door al deze stoffen en invloeden kan het bronchiale slijmvlies geprikkeld raken. Een astma aanval is een overdreven reactie van het lichaam.

Hoe wordt astma bronchiale behandeld?

Wanneer astma met chronische luchtwegaandoeningen samenhangt of met ontstekingen van de bijholten of amandelen dan moeten deze factoren eerst uitgeschakeld worden. Daarna kan men met behulp van proeven nagaan of er een overgevoeligheid voor bepaalde stoffen bestaat. Aangezien psychische factoren soms een rol spelen, moet men bij onderzoek en behandeling hier ook rekening mee houden.

Astma bronchiale

Wat kan men er zelf aan doen?

Lichaamsbeweging in de buitenlucht (die niet te koud of te vochtig mag zijn), ademhalings en ontspanningsoefeningen kunnen helpen. Zodra bekend is welke prikkelende stoffen of belastende situaties het astma uitlokken, kan men proberen deze factoren te vermijden. Thee van koningskaarsen heeft een ontspannende werking en helpt bij een acute aanval. Verder lijken hete hand en voetbaden de krampen ook te verminderen. Doe de ramen open, verwijder strakzittende kleding en probeer de patiënt gerust te stellen. Als een aanval lang aanhoudt kunt u beter de huisarts bellen.

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

Raadpleeg de huisarts na de eerste aanval, zodat onderzocht kan worden wat de aanval veroorzaakt.

Wat doet de dokter?
De dokter zal de luchtwegen onderzoeken en lichamelijke oorzaken behandelen. Het is belangrijk uit te vinden welke stoffen prikkelend werken en welke psychische factoren meespelen. Hij zal medicijnen voorschrijven en eventueel een inhalatie apparaat aanbevelen waarmee een bronchusverwijdend middel ingeademd kan worden.

Ziekteverloop

Zoals bij veel ziekten die ook door de psyche beïnvloed worden, kunnen de klachten vaak zonder duidelijke reden verdwijnen. Men heeft wel aan kunnen tonen dat verandering van levensomstandigheden (veranderen van werk, verhuizen naar een ander klimaat) de aandoening gunstig kan beïnvloeden.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips