Traanapparaat

Boven in de oogholte, aan de zijkant, liggen een grotere en een kleinere traanklier (glandula lacrimalis). Zij scheiden het traanvocht af, ongeveer een halve liter per dag. Door met de oogleden te knipperen, wordt het traanvocht over de voorkant van de ogen verdeeld en vloeit dan in de binnenste ooghoek.

Traanapparaat

Traanapparaat

Door twee openingen in de bovenste en onderste rand van het ooglid komt het vocht via de traankanaaltjes (canaliculi lacrimales) in de traanzak (saccus lacrimalis). Hier wordt het traanvocht eerst verzameld en komt dan via het neustraankanaal in de neusholte en bevochtigt de ingeademde lucht.

In het oog zelf is het traanvocht een middel ter bescherming voor de oogbol, ze reinigt de bindvlieszakken en bevochtigt het hoornvlies.

Het overlopen van tranen kan, behalve onder de genoemde normale omstandigheden, voorkomen door:

1.Versterkte afscheiding van vocht door allerlei prikkelingstoestanden, zoals koude, lichtschuwheid (bijvoorbeeld bij mazelen), het schuren van oogharen over het hoornvlies en ontstekingen,

2.verstopping van de traanwegen, hetzij aangeboren hetzij verkregen na een ontsteking.

De behandeling van verstopte traanwegen bij zuigelingen bestaat uit het met een vinger op de traanzak drukken bij elke voeding. Als dit na een week niet heeft geholpen zal de oogarts het traankanaal doorgankelijk maken door doorspuiten of doorsteken (sonderen) met een dunne buigzame draad (sonde). Als dit niet gebeurt worden de verklevingen vergroeiingen die niet meer zo eenvoudig te behandelen zijn.

Bij oudere kinderen en volwassenen zal de arts het traankanaal doorsteken en indien dit niet blijvend helpt zal hij een rechtstreekse verbinding maken met de neusholte.

Een zgn. spanningsloze (atonische) traanzak ontstaat na langdurige afsluiting van de traanbuis. Bij druk op de traanzak vloeit dan slijm of etter terug in de zak van het bindvlies van het ooglid, die een broedplaats voor bacteriën wordt. Meestal ontstaat dan een langdurige aandoening van het bindvlies en bestaat er een voortdurend gevaar voor een ernstige hoornvliesaandoening. De aandoening moet door
een specialist worden verholpen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips