Wat is de oorzaak van spit?

De termen spit en ischias worden nogal eens met elkaar verward en in deze verwarring doet het woord hernia ook nog mee. Ze kunnen alle drie iets met elkaar te maken hebben, maar noodzakelijk is dit niet. Spit betekent in feite alleen maar pijn onder in de rug, in de lendenstreek dus. Meestal betreft het spierpijn.

Ischias kan gelijktijdig met spit voorkomen, maar de pijn straalt dan via de bil uit naar het dijbeen, de kuit en de voet. De naam is afgeleid van de nervus ischiadicus. Dit is de grote zenuw die alle informatie van en naar het been vervoert. Als er druk op deze zenuw wordt uitgeoefend, kunnen er in het been ook tintelingen ontstaan. Je hebt het gevoel alsof er met spelden in het been geprikt wordt.

spit

De meest voorkomende oorzaak van deze, van de rug uitgaande en via de bil naar de benen uitstralende, pijn, is een verschuiving van een tussenwervelschijf. Tussen iedere wervel zit een uit
kraakbeen opgebouwde tussenwervelschijf. In een kanaal, dat gevormd wordt door holten in de wervels, loopt het ruggenmerg. Als een tussenwervelschijf naar voren wordt gedrukt, kan deze op het ruggenmerg drukken en als dit in de lendenstreek gebeurt drukt de tussenwervelschijf op de wortels van de nervus ischiadicus. En dit veroorzaakt de pijn die we ischias noemen. Door deze pijn kunnen de lendenspreien verkrampen, waardoor spit ontstaat.

Een verplaatste tussenwervelschijf heet voluit een hernia nucleipulposi of afgekort een HNP. Een hernia kan spontaan ontstaan, maar meestal gaat er een verkeerd gebruik van de rug aan vooraf. Een verkeerde houding, zwaar werk, met gebogen rug tillen zijn de belangrijkste boosdoeners. Een hernia kan met absolute bedrust (met een harde plank als ondergrond) genezen. Als dit niet helpt, kan een operatie noodzakelijk zijn om de tussenwervelschijf weer op zijn plaats te zetten.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips