Waarom zijn er zoveel verschillende soorten pijn?

In feite zijn er maar twee soorten pijnboodschappen die van de verschillende delen van het lichaam naar de hersenen gezonden worden: snelle en langzame. Als iemand zijn teen stoot, voelt hij onmiddellijk een scherpe pijn, die dan even later gevolgd wordt door een veel heviger pijn, die langer aanhoudt.

De pijngewaarwording is subjectief en gebeurt door de hersenen. Pijn komt vanuit onszelf. Het is namelijk niet te vergelijken met iets dat we zien, horen of ruiken. In die zin bestaat pijn niet. De hersenen geven slechts een interpretatie bij allerlei vreemde boodschappen die haar vanuit het hele lichaam bereiken. Pijn doet ook een beroep op ons voorstellingsvermogen. We spreken van barstende hoofdpijn, terwijl toch niemand de pijn kent die optreedt bij het barsten van de schedel. Gelukkig hebben de meeste mensen met stekende rugpijn ook nog nooit een mes in dit vitale lichaamsdeel gehad.

verschillende soorten pijn

Omdat de pijngewaarwording zich in de hersenen afspeelt, kan psychische stress ook vertaald worden in echte pijn. Zo kan iemand die echt ongelukkig is heftige buikpijn hebben, terwijl er in de buik zelf niets bijzonders aan de hand is. De pijn kan voor de persoon in kwestie echter even onaangenaam zijn als de pijn die iemand met een maagzweer heeft.

Reacties op pijn

Als het pijnsignaal het ruggenmerg bereikt, volgt een reflex via een bewegingszenuw die ervoor zorgt dat de linkerhand wordt teruggetrokken. Tegelijkertijd wordt er een boodschap naar de hersenen gestuurd die op hun beurt weer een opdracht doen uitgaan naar de rechterhand om zich ook terug te trekken. Een andere automatische reactie is de kniepeesreflex die kan worden opgewekt door voorzichtig op de kniepees te slaan. Resultaat: optrekken van het onderbeen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips