Hoe ontstaat doofheid?

Het gehoororgaan is een bijzonder ingewikkeld instrument. Geluid bestaat uit trillingen van de lucht die via de buitenste gehoorgang tegen het trommelvlies komen. Van hier moeten de trillingen worden overgedragen naar het binnenoor waar de geluidzintuigcellen liggen. Het zijn drie piepkleine botjes, de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel, die hiervoor zorgen. Als het trommelvlies in trilling gebracht wordt, worden de gehoorbeentjes ook in trilling gebracht en deze beweging wordt dan door de stijgbeugel op een dun vliesje van het binnenoor (dit vliesje heet het ovale venster) overgebracht.

Het binnenoor bestaat uit een kanaal dat opgerold is in de vorm van een slakkenhuis. De inhoud is gevuld met een vloeistof en een membraan waarop tril haarcellen staan. Als de vloeistof door de stijgbeugel met een bepaalde snelheid in beweging gebracht wordt, gaan sommige trilharen meetrillen. Door deze trilling ontstaat er een elektrisch signaal dat door de gehoorzenuw naar het hersendeel, waar de gehoorprikkels verwerkt worden, vervoerd wordt. Hiernaast is nog eens vereenvoudigd weergegeven welke weg een geluidsgolf af moet leggen voordat ze door de hersenen geregistreerd kan worden. Toch gaat dit hele proces bijzonder snel.

Op alle plaatsen in het traject dat een geluidsgolf moet afleggen, kan er iets mis gaan. Als het oor verstopt is, bereikt het geluid niet eens het trommelvlies. Door het oor uit te spuiten, komt ook het gehoor weer terug.

Hoe ontstaat doofheid

Als het middenoor ontstoken is, zit dit vol met vloeistof en wordt het geluid niet overgebracht van het trommelvlies naar het binnenoor. De gehoorbeentjes kunnen door herhaalde ontstekingen star worden, waardoor de prikkelgeleiding steeds moeilijker wordt. Een bekende oorzaak van doofheid is otosclerose waarbij de stijgbeugel onbeweeglijk geworden is. Tegenwoordig kunnen er operaties aan de gehoorbeentjes worden uitgevoerd, waarna het gehoor weer volledig terugkeert.

Als het middenoor niet meer functioneert, blijft het binnenoor volledig intact. Een arts kan dit testen met de stemvork. Als deze in trilling gebracht is en dit geluid niet wordt waargenomen door de stemvork voor het oor te houden, kan dit toch worden waargenomen door de stemvork op de schedel te zetten. De schedel gaat hierdoor trillen en als gevolg hiervan de trilhaarcellen in het binnenoor ook. Deze geven dan gewoon een signaal door aan de hersenen. Een veel voorkomende oorzaak van doofheid is een aandoening van de gehoorzenuw. Deze kan zijn aangetast door infecties. Sommige kinderen zijn reeds bij de geboorte doof doordat de gehoorzenuw tijdens de zwangerschap is beschadigd door infectie met rode hond.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips