Zwemmerseczeem

Zwemmerseczeem wordt veroorzaakt door een schimmel die jeuk, kloofjes en huidschilfering veroorzaakt op de voetzool, en dan vooral tussen de tenen. De aandoening is uiterst besmettelijk en wordt gemakkelijk opgedaan door contact met oppervlaktes als de rand van een zwembad, douchevloeren, de vloeren in kleedhokjes en badkamers. Contact met de schimmel zelf zorgt meestal niet voor zwemmerseczeem. De schimmel kan alleen gedijen in een warme, vochtige omgeving, dus krappe schoenen en vochtige zweetsokken verhogen de kans op het oplopen van de infectie.

Zwemmerseczeem

Er zijn drie soorten zwemmerseczeem: chronische, seizoensgebonden en etterende zwemmerseczeem. Chronische zwemmerseczeem wordt gekenmerkt door kloofjes, een schilferende en zachte huid, voornamelijk tussen de tenen, en kan zich uitbreiden naar de voetzool en onder de teennagels. Seizoensgebonden zwemmerseczeem komt meestal in de zomer voor en veroorzaakt kleine, met vloeistof gevulde bulten op de bal van de voet en de voetzool, en de huid kan schilferen. Etterende zwemmerseczeem is een ernstige vorm die zorgt voor een schilferende en zachte huid en etterende zweren op de voetzool, die pijnlijk en onwelriekend zijn en het lopen kunnen bemoeilijken.

De meeste soorten zwemmerseczeem zijn goed te behandelen met vrij verkrijgbare geneesmiddelen. Ze zijn er zijn in de vorm van crèmes, zalven, oplossingen en poeders. De meest gebruikte remedies zijn onder andere tolnaftate, miconazole, clortrimazole en undecylenisch zuur. Raadpleeg uw arts als u last heeft van een geïnfecteerde teennagel, onwelriekende en etterende bultjes, ernstige ontsteking of kloven, schilferende huid of blaren (vooral bij kinderen), of witte, vochtige en onwelriekende huid tussen de tenen. Mensen met diabetes moeten ook een arts raadplegen, aangezien bepaalde vrij verkrijgbare geneesmiddelen schadelijk kunnen zijn.

Voorkomen is beter dan genezen in het geval van zwemmerseczeem.

Een aantal eenvoudige voorzorgsmaatregelen zal in de meeste gevallen effectief zijn:

1. Draag niet al te lang krap zittende schoenen.
2. Draag slippers op ‘gevaarlijke plaatsen’: de vloeren van zwembaden, gemeenschappelijk doucheruimtes en badkamers.
3. Was de voeten grondig en geregeld.
4. Gebruik talkpoeder of maïszetmeelpoeder.
5. Droog de voeten goed af, vooral tussen de tenen. Trek nooit sokken of schoenen aan als uw voeten nog nat zijn en verschoon ze minimaal eens per dag.

Het is van belang uw arts of apotheker te raadplegen voordat u vrij verkrijgbare geneesmiddelen of behandelingsmethoden gaat gebruiken. Zij kunnen u inlichten over het juiste gebruik ervan en over mogelijke bijwerkingen en contra-indicaties.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips