Diabetische voet

Een suikerpatiënt heeft een grotere kans voetproblemen te krijgen. Bij iemand die gezond is, brengen snijwonden, blaren, eksterogen en andere aandoeningen slechts geringe klachten met zich mee, maar bij een suikerpatiënt kunnen dan snel ernstige afwijkingen ontstaan. Gangreen (weefselversterf) en infectie treden snel op en in sommige gevallen is het dan noodzakelijk tot een amputatie van een voet of onderbeen over te gaan.

Let daarom zeer goed op of zich één van de hier besproken verschijnselen voordoet en ga dan direct naar de huisarts. Ter geruststelling: bij insuline-afhankelijke suikerziekte is het niet waarschijnlijk dat zich in de eerste tien jaar van de ziekte voetproblemen voordoen.

diabetische voet

Bloedvatafwijkingen

Bij suikerziekte die al lange tijd bestaat, komt bloedvatvernauwing van de kleine beenslagaders vaak voor. Dit verklaart waarom gangreen aan de voeten bij mannen en vrouwen boven de 40 jaar zo veel vaker voorkomt bij suikerpatiënten, dan bij de rest van de bevolking. Verminderde bloedtoevoer veroorzaakt last van koude voeten en doet de voeten donkerrood verkleuren. De voeten zijn extra gevoelig voor koude en hitte.

Diabetische neuropathie

De verminderde bloeddoorstroming heeft ook verlies van zenuwvezels tot gevolg en daarmee een verminderd gevoel in de voeten. Dit gevoelsverlies, dat ook aan de handen kan voorkomen, leidt tot een verstoring van de tastzin en het gevoel voor warmte en koude en tot een verminderde pijnzin. De benen en voeten voelen doof aan, alsof ze slapen.

Deze gevoelsstoornissen verhogen de risico’s van kleine verwondingen, zoals kleine sneetjes, schaafwonden en kneuzingen, omdat ze niet worden opgemerkt. Er kan dan een infectie ontstaan die grote zweren kan geven. Zelfs brandwonden of bevriezing wordt niet gevoeld. Om deze verwondingen te voorkomen is het beter contact met erge koude of hitte te vermijden.

Het Charcot-gewricht

Een andere bijwerking die op de lange duur kan optreden bij suikerziekte waarbij de zenuwen al zijn aangetast, is het Charcot-gewricht. Bij deze zelden voorkomende complicatie vallen de kleine botten van het voetgewelf uiteen en raakt de voet in een vrij korte tijd opgezet en zeer plat. Er kunnen ernstige loopproblemen ontstaan, maar de afwijking is in de regel niet pijnlijk.

Infecties aan de voet

De wetenschap heeft tot nu toe niet kunnen aantonen dat suikerpatiënten gevoeliger zijn voor infectie, maar wel dat bij deze patiënten infecties een veel ernstiger verloop hebben en dat ze langzamer genezen. Een te hoog bloedsuikergehalte versnelt en verergert infecties. Het is dus van groot belang het suikergehalte binnen bepaalde grenzen te houden. Abcessen aan de voetzool, bij huiddefecten, naast de nagels en tussen de tenen komen vaak voor.

Een goede voetverzorging is belangrijk om al deze problemen te voorkomen.

Een suikerpatiënt behoort iedere dag enkele minuten aandacht aan zijn voeten te besteden. Daardoor wordt de kans op toekomstige voetproblemen verkleind. Hier volgen een paar eenvoudige adviezen.

Houd de voeten schoon

Was de voeten dagelijks zeer zorgvuldig. Gebruik warm water en een zachte zeep. Droog de voeten goed af met een zachte, schone handdoek. Om een droge huid te voorkomen, kunt u een huidcrème gebruiken (maar niet tussen de tenen). Draag alleen zachte, goed absorberende, schone sokken of kousen en vermijd te strakzittende kousen en schoenen waardoor de bloedtoevoer zou kunnen worden belemmerd. Draag geen sokken van synthetisch materiaal, omdat dan vocht slecht kan uitwasemen en de voeten klam worden.

Inspecteer uw voeten dagelijks

Kijk iedere dag uw voeten goed na, vooral de teentoppen, de onderzijde van de tenen, tussen de tenen en de teennagels. Gebruik eventueel een klein spiegeltje om alles goed te kunnen zien. Let op of er sneetjes of schrammen zijn, of scheurtjes, eelt, kneuzingen, eksterogen of tekenen van infectie, zoals roodheid en zwelling. Ga naar uw huisarts als u dergelijke verschijnselen hebt gevonden. De dokter zal bij de normale controle uw voeten steeds inspecteren.

Verzorg uw teennagels

Gebruik geen nagelschaartje of nagelknipper, want dan ontstaan er makkelijk kleine verwondingen. Het beste is een nagelvijl te gebruiken om de nagels recht af te vijlen; niet rond in de vorm van de tenen. Vijl de nagels niet te kort, om ingroeien van de nagel te voorkomen; een veel voorkomend euvel dat bij suikerpatiënten vervelende consequenties kan hebben.

Vermijd blessures

Lichaamsbeweging verbetert de bloeddoorstroming en houdt de voeten gezond. Kies echter een sport uit waarbij de kans op blessures klein is. Vermijd ook grote hitte en koude.

Ga rusten als de benen en voeten moe worden en leg ze een tijdje hoog voordat u weer verder gaat.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips