Wortelkanaalbehandeling

Bent u bij de jaarlijkse tandartscontrole geweest en moet er een wortelkanaalbehandeling worden uitgevoerd? Dan wilt u waarschijnlijk weten wat deze behandeling inhoudt. In de zogenaamde wandelgangen doen veel spookverhalen de ronde. Tijd voor duidelijkheid! In dit artikel leest u alles over de wortelkanaalbehandeling, ook wel zenuwbehandeling genoemd.

Waarom een wortelkanaalbehandeling?

In de meeste gevallen ligt cariës, een diepe vulling of een tandtrauma ten grondslag aan het uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling. Tandpijn of het pijnloos afsterven van de zenuw (ook wel necrose genoemd) kan namelijk door cariës, een diepe vulling of een tandtrauma worden veroorzaakt. Een wortelkanaalbehandeling kan ook noodzakelijk blijken bij een tandabces of als voorbereiding van een prothetisch herstel.

Een tand of kies bestaat uit meerdere wortels die worden overkoepeld door een kroon. Elke wortel bevat een wortelkanaal met daarin levend weefsel, bestaande uit zenuwen en kleine bloedvaten. Is dit weefsel ontstoken (geweest), dan is het nodig om een wortelkanaalbehandeling uit te voeren. Ontstoken tandweefsel kan namelijk niet meer herstellen tot gezond weefsel, maar kan wel leiden tot een kaakbot-ontsteking.

Hoe verloopt een wortelkanaalbehandeling?

Ten eerste wordt een wortelkanaalbehandeling vrijwel altijd uitgevoerd onder lokale verdoving, om ervoor te zorgen dat u geen pijn ervaart tijdens de behandeling. Alleen als al het tandweefsel volledig is afgestorven, is het soms niet nodig om te verdoven. Wat er feitelijk gebeurt tijdens de behandeling, is dat de tandarts het ontstoken of afgestorven weefsel verwijdert. Daarvoor opent de tandarts uw tand of kies, door hier een gaatje in te boren. Na verwijdering van het weefsel, worden de kanalen vervolgens gereinigd en gevuld. Tot slot wordt de tand of kies weer afgesloten door het plaatsen van een vulling. Soms is het plaatsen van een kroon noodzakelijk, in geval van een (sterk) verzwakte tand of kies.

Een wortelkanaalbehandeling duurt ongeveer een half uur tot anderhalf uur. Dit is afhankelijk van het aantal kanalen in de tand of kies. In de meeste gevallen wordt de behandeling in één keer uitgevoerd, slechts sporadisch is het nodig om een keer terug te komen.

Wat merkt u van de behandeling?

Een wortelkanaalbehandeling wordt vaak in verband gebracht met (na)pijn. Dit is niet terecht, want in verreweg de meeste van de gevallen wordt de behandeling volledig pijnloos uitgevoerd. Het enige dat u ervan merkt, is dat u korte tijd (slechts enkele uren) last heeft van een verdoving en dat de nieuwe vulling of kroon even vreemd kan aanvoelen. Dit gevoel trekt binnen enkele dagen weer weg. In de praktijk ervaren de meeste mensen de wortelkanaalbehandeling als geheel niet als pijnlijk. Integendeel: de pijnklachten die vaak de aanleiding zijn tot het uitvoeren van de behandeling, zijn direct verholpen. Wel kan de behandelde tand of kies korte tijd gevoelig zijn. Ook dit gevoel trekt echter snel weer weg.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips