Voorkomen van parodontose

Ziekten van het parodontium, waaronder tandvleesontsteking en parodontitis worden in belangrijke mate veroorzaakt door slechte gebitshygiëne. Onvoldoende zorg voor het gebit leidt tot vorming van plaque, die zich muurvast aan de tanden hecht.

Bij het kauwen wordt plaque gedeeltelijk verwijderd door de tong en het speeksel. Op sommige delen van de tanden, vooral in de buurt van de tandvleesrand en tussen de tanden kunnen zich kleverige plaque en hard tandsteen ophopen en vasthechten aan de tanden. Grondig poetsen en flossen van het gebit zijn de beste middelen om te voorkomen dat plaque en tandsteen ontstaan.

Poets uw tanden tenminste tweemaal per dag en flos eenmaal per dag of gebruik een tandenstoker. Veel tandartsen raden aan zo mogelijk na iedere maaltijd te poetsen en te flossen. In ieder geval moet u vóór het slapen gaan poetsen, omdat ’s nachts de werking van plaque het schadelijkst is doordat de hoeveelheid speeksel afneemt.

Bij sommige mensen ontstaat plaque in ongewone hoeveelheden of ongewoon snel. Als u dit probleem hebt, kunt u op advies van de tandarts speciale tandenstokers of borstels gebruiken. Apparaatjes die spoelen met water onder druk kunnen worden gebruikt om de schadelijke stoffen die in plaque zitten tussen de tanden uit weg te spoelen. Dergelijke hulpmiddelen verwijderen de plaque niet, maar ze kunnen helpen sommige van de gevolgen tegen te gaan.

Elektrische tandenborstels verwijderen plaque niet beter dan gewone tandenborstels. Ze kunnen echter nuttig zijn voor mensen met verminderde handvaardigheid.

Van vrij verkrijgbare mondspoelingen die de hoeveelheid plaque zouden verminderen, moet nog bewezen worden dat ze beter zijn dan poetsen en flossen. Het gladde gevoel dat sommige van deze middelen aan het gebit geven, is niet een gevolg van de afwezigheid van plaque en tandsteen, maar wordt veroorzaakt door de glycerine die sommige fabrikanten aan deze middelen toevoegen.

Voor mensen met chronische problemen van het parodontium bestaat maar één effectief spoelmiddel dat plaque helpt te bestrijden en dat is chloorhexidine. Dit is in ons land vrij verkrijgbaar. Het is beter dan alle andere mondspoelingen, maar heeft tandvleesontsteking nog nooit genezen. Bijverschijnselen zijn onder andere de onplezierige smaak, irritatie van de weke delen van de mond en vlekken op de tanden. Chloorhexidine is om deze redenen ongeschikt voor langdurig gebruik bij de dagelijkse gebitsverzorging.

Er wordt regelmatig reclame gemaakt voor tandpasta’s die het ontstaan van tandsteen zouden tegengaan. Het nut van dergelijke producten bij het voorkomen van parodontose moet echter nog bewezen worden. Tandpasta die de vorming van tandsteen tegengaat, kan het neerslaan van tandsteen op het oppervlak van de tanden wellicht voorkomen en doet de tanden er misschien wat beter uitzien. Het helpt echter niet tegen het ontstaan van tandsteen onder de tandvleesrand en tussen de tanden, waar juist parodontose ontstaat. Een bijwerking van tandpasta met antitandsteenwerking is dat de tanden vaak gevoelig worden voor kou.

Hoe goed u ook voor uw tanden zorgt, u zult altijd in zekere mate last hebben van plaquevorming en tandsteen. Tandsteen moet worden verwijderd door de tandarts of de mondhygiëniste met instrumenten of met ultrasone apparatuur, waarmee tandsteen van de tanden wordt losgetrild. U moet, in overleg, de tandarts iedere zes tot twaalf maanden bezoeken om deze behandeling te ondergaan. Mensen met parodontitis en of mensen die grote hoeveelheden tandsteen ontwikkelen, moeten wellicht vaker gaan.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips