Verstandskies

De term verstandskies wordt gebruikt voor een kies die niet kan doorbreken en weggedrukt wordt. Meestal is het een derde molaar (achterste kies), die naar boven groeit aan het einde van de puberteit of wat later, en die beklemd raakt omdat er niet genoeg ruimte in de kaak is. Ook een tand kan scheef komen te staan, voor hij doorbreekt en zijdelings doorkomen in plaats van recht-uit. Tenslotte kan een andere tand of kies in de weg staan en ervoor zorgen dat een nieuwe tand scheef doorbreekt of niet kan doorbreken.

Meestal gaat het om verstandskiezen, maar ook andere tanden en kiezen kunnen beklemd raken; vaak zijn er geen symptomen en is geen behandeling nodig. Maar in sommige gevallen ontstaat pijn of druk op de andere tanden, met als gevolg scheefstand; in andere gevallen kunnen de scheefstaande gebitselementen voedselresten vasthouden en ontsteking van het tandvlees veroorzaken Als zich dergelijke symptomen voordoen wordt meestal geadviseerd de tand of kies te laten trekken.

Verstandskies

Symptomen:

• Pijn in kiezen of tandvlees.
Hoofdpijn.
• Herhaalde ontsteking ter plekke van de niet-doorgebroken tand of kies.
• Vieze smaak in de mond en slechte adem door voedselresten of tandvleesontsteking.

Oorzaken:

• Te weinig ruimte in de kaak.
• Door scheefstand van tanden en kiezen kunnen elementen beklemd en misplaatst worden.

Preventie:

• Jaarlijks bezoek aan de tandarts en de mondhygiënist.
• Goede gebitsverzorging tijdens de jeugd en adolescentie, met zonodig toepassing van beugels om scheefstand te voorkomen.

Behandeling:

• Gebruik zo nodig OTC-pijnstillers tot u bij de tandarts terecht kunt. Ook spoelen met mondwater of warm zout water kan helpen.

• Tegen bacterie-infectie ter plekke van de beklemde kies worden antibiotica voorgeschreven.

• Trekken is een afdoende behandeling bij klachten aan de verstandskies. Afhankelijk van de stand van de tand of kies, kan de tandarts de behandeling onder plaatselijke verdoving uitvoeren. Men kan ook verwezen worden naar een kaakchirurg en soms is algehele verdoving nodig.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips