Maagaandoeningen

Overige maagaandoeningen:
Maagdilatatie

Dit is een zeldzame aandoening waarbij de maag zich extreem heeft uitgezet (gedilateerd). Het duidelijkste symptoom is een opgezette bovenbuik met een vol gevoel.

Deze dilatatie ontstaat bijvoorbeeld door afsluiting of vernauwing van de portier en als zeldzame complicatie bij enkele ziekten zoals longontsteking en suikerziekte.

Er is een totale uitval van de maagsamentrekkingen, maar de uitscheiding van maagsap gaat door en is mogelijk zelfs toegenomen. Hierdoor hoopt zich een enorme hoeveelheid vocht op in de maag. De behandeling bestaat uit continue maagdrainage via een door de neus ingebrachte slang en het via een ader toevoegen van zowel het verloren gegane vocht als van de lichaamszouten. De onderliggende oorzaak moet worden opgespoord en behandeld.

De ziekte van Ménétrier

Dit is een zeldzame ziekte van onbekende oorsprong, die gekenmerkt wordt door grove, verdikte plooien van het maagslijmvlies, soms met oppervlakkige beschadigingen (erosies). Het meest voorkomende symptoom is maagpijn, maar misselijkheid, braken en gewichtsverlies komen ook voor. De erosies kunnen zweren worden en deze kunnen gaan bloeden. Kenmerkend voor de ziekte van Ménétrier is het ernstige eiwitverlies uit deze verdikte, beschadigde maagplooien. Er treedt eiwitgebrek op en als gevolg daarvan krijgt de patiënt oedeem (waterzucht) vergelijkbaar met hongeroedeem.

Op röntgenfoto’s van de maag zullen de vergrote slijmvliesplooien te zien zijn. Om de mogelijkheid van kanker uit te sluiten, kan een gastroscopie met biopsie worden verricht. Onder bepaalde omstandigheden zal een laparotomie (een operatie waarbij de buik geopend wordt) worden verkozen om de diagnose te bevestigen.

Er is nog geen afdoende therapie voor deze ziekte. Naar alle waarschijnlijkheid zal de arts de patiënt adviseren slechts kleine porties te eten. Bijkomende afwijkingen zoals zweren en eiwittekort zullen afzonderlijk moeten worden behandeld. Medicijnen die de zuurproductie verlagen kunnen helpen, vooral als er erosies of zweren zijn. Deze middelen kunnen ook het eiwitverlies uit de maag beperken.

In ernstige gevallen kan een operatieve verwijdering (resectie) van een gedeelte of van de gehele maag noodzakelijk zijn. De laatste tijd zijn ook van vagotomie gunstige resultaten bekend. Bij vagotomie wordt de tak van de vaguszenuw die naar de maag loopt, doorgesneden om de zuurafscheiding van het maagslijmvlies te verminderen.

Eosinofiele maag-darmontsteking

Dit is een zeldzame ziekte, waarbij het slijmvlies van het maag-darmkanaal geïnfiltreerd wordt met eosinofiele cellen (een bepaald type witte bloedcellen). De diagnose kan door middel van een biopsie worden gesteld en behandeling met corticosteroïden (hormoonpreparaten van de bijnierschors) is meestal effectief.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Wat zijn de gevolgen van langdurig grote hoeveelheid vocht in de maag

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips