Ileo-anale anastomose

ileo-anale anastomose.
Nog niet zo lang geleden hadden degenen die een operatie voor colitis ulcerosa moesten ondergaan, geen andere keuze dan een ileostomie te krijgen, een behandeling waarbij, na verwijdering van de gehele dikke darm, rectum en anus, een opening in de buikwand werd gemaakt als uitgang voor de ontlasting. Nu is de meest gebruikelijke, operatieve behandeling voor colitis ulcerosa de ileo-anale anastomose. Hierbij wordt de gehele dikke darm en de endeldarm (rectum) verwijderd, maar de sfincterspieren van de anus worden gespaard. Van het einde van het ileum (de kronkeldarm, het laatste gedeelte van de dunne darm) wordt een soort verzamelzak (reservoir) geconstrueerd en die wordt aan de anus gehecht. Gewoonlijk wordt tijdelijk een ileostomie gecreëerd om het reservoir van het ileum en de aanhechting daarvan aan de anus te laten helen. Na enige tijd wordt de ileostomie opgeheven, waarna ontlasting via de anus plaatsvindt. Dit maakt het niet meer nodig uitwendig een verzamelzak voor de ontlasting te dragen. Sommige mensen met colitis ulcerosa ondergaan nog steeds een ileostomie, vooral oude mensen en mensen met een slappe anussfincter (sluitspier).

Werkwijze

Voordat de ileo-anale anastomose wordt geconstrueerd, worden dikke darm en rectum verwijderd door een incisie (insnijding) van de buik. Daarna verwijdert de chirurg het slijmvlies van de anus, maar spaart zorgvuldig de sfincterspieren. Vervolgens wordt uit het einde van de kronkeldarm een klein reservoir geconstrueerd om de ontlasting op te vangen, zodat u niet zo vaak ontlasting hoeft te krijgen. Het construeren van dit reservoir is niet altijd nodig bij kinderen en jonge volwassenen. Een tijdelijke ileostomie is nodig om de darmen te laten helen. Bij deze procedure wordt er een opening (stoma) in de buikwand gemaakt waardoor een kort stukje kronkeldarm naar buiten gehaald wordt. De ontlasting kan hier doorheen naar buiten komen en wordt dan opgevangen in een opvangzak die u rondom de stoma draagt.

Anders dan bij de permanente ileostomie, wordt de tijdelijke ileostomie na twee tot drie maanden opgeheven. Daarna hebt u weer dezelfde stoelgang als voorheen.

Herstel

In het begin zult u wat pijn hebben, maar u zult zich al spoedig beter voelen. Velen die door hun ziekte verzwakt waren, zijn verrast dat ze zo gauw na de operatie weer lichaamsgewicht en kracht herwinnen. Tegen de tijd dat ze in het ziekenhuis terugkeren om de ileostomie te laten opheffen, voelen ze zich beter dan in jaren het geval is geweest. De eerste maanden na het opheffen van de ileostomie, behoort de stoelgang frequent te zijn. Gewoonlijk heeft de eerste ontlasting plaats drie dagen na sluiting van de stoma. Het reservoir aan het einde van de kronkeldarm wordt langzaam groter. Het kan dan steeds meer ontlasting bevatten en het aantal keren dat u naar het toilet moet, zal afnemen. Aanvankelijk raakt iemand vaak ontmoedigd. Tijdens de eerste weken lijkt het of hij al zijn tijd op het toilet doorbrengt en de anus kan erdoor gaan schrijnen. Hij kan zelfs perioden van incontinentie voor ontlasting doormaken. Als dat een probleem wordt, zal de huisarts wellicht een medicijn voorschrijven dat de darm wat rustiger maakt en dat de ontlasting wat vaster doet worden. Vastbeslotenheid en geduld zullen meestal lonend zijn. Het aantal keren dat u ontlasting hebt, zal afnemen en de incontinentie zal verdwijnen. Daarna zal niets meer een gezond en normaal leven in de weg staan.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips