Geperforeerde blinde darm

Vrijwel iedereen kent wel iemand die een acute blindedarmontsteking heeft gehad. Mogelijk heeft u hier zelf mee te maken gehad. In feite is er bij een blindedarmontsteking sprake van ontsteking van de appendix, wat het is aanhangsel van de blinde darm. Een acute blindedarmontsteking komt, zoals de naam al doet vermoeden, snel opzetten en kan hevige pijn veroorzaken. Een snelle operatieve verwijdering is noodzakelijk, omdat anders een gevaarlijke buikvliesontsteking het gevolg kan zijn. Gelukkig is het verwijderen van de blinde darm over het algemeen een snelle en eenvoudige operatie, waarvan de patiënt ook weer snel herstelt – meestal binnen een week. Soms is er echter sprake van een zogenaamde geperforeerde blinde darm. Wat is dit precies en wat zijn de gevolgen ervan?

Wat is een geperforeerde blinde darm?

Van een geperforeerde blinde darm is sprake als de appendix van de blinde darm kapot is gegaan. De inhoud van de darm is dan terechtgekomen in de buikholte. Tijdens de operatie kan dit pas worden vastgesteld. Soms wordt de blinde darm geperforeerd tijdens de operatieve verwijdering ervan. Als de blinde darm geperforeerd is, dan moet de chirurg de buikholte tijdens de operatie weer schoonmaken.

Na afloop van de ingreep wordt er in geval van een geperforeerde blinde darm antibiotica via het infuus gegeven. De patiënt zal daarom nog enkele dagen in het ziekenhuis moeten blijven. Door middel van antibiotica worden nieuwe ontstekingen voorkomen of bestaande ontstekingen behandeld. Ook wordt er door het infuus voor gezorgd dat u voldoende vocht binnenkrijgt.

Wat zijn de gevolgen?

Als alles goed verloopt en de operatie tijdig wordt uitgevoerd, dan heeft een geperforeerde blinde darm geen langdurige gevolgen voor uw gezondheid. Wel zult u merken dat het herstellen wat langer in beslag neemt. Meestal duurt het drie tot vier weken voordat u volledig bent hersteld. Met name eten en drinken zal in de dagen na de operatie heel langzaam moeten worden opgebouwd.

Na een paar dagen zult u uit het ziekenhuis worden ontslagen. Het is dan wel belangrijk om thuis voldoende rust te pakken en het wondje goed in de gaten te houden. Gaat het wondje steeds opnieuw bloeden of doet de plaats van opereren veel pijn én wordt dit niet minder, neem dan contact op met de arts. Dat is ook belangrijk in geval van koorts. Uw lichaam zal aangeven hoe snel u weer actiever kunt worden, maar de eerste weken is het nemen van voldoende rust een vereiste.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips