Zweepslag

Zweepslag is een scheur in de spier. Meestal komt zweepslag voor in de kuit, maar het kan in iedere spier voorkomen, bijvoorbeeld in de nek, rug, bovenbeen, bil en arm. De scheur in een spier wordt zweepslag genoemd, omdat het op het moment van ontstaan voelt als een klap van een zweep.

Wat gebeurt er bij zweepslag?

Bij zweepslag, ook wel Coup de fouet genoemd, ontstaat er door een abrupte beweging (van iemand zelf of door een ongeluk) een scheur in de spier. Deze scheur kan klein zijn, maar ook groot. Dit is mede afhankelijk van hoe het gebeurt. Bij een auto-ongeluk heeft u bijvoorbeeld totaal geen controle over uw lichaam, waardoor de scheur groter kan worden.

Als de spier scheurt, scheuren de vezels van de spier. Daarnaast scheuren ook de bloedvaatjes en lymfevaatjes rondom de scheurplaats. Hierdoor loopt er bloed en lymfevocht in het lichaamsdeel, bijvoorbeeld in de kuit of bil, en zwelt dit deel op, waardoor het blauw kan worden door het bloed. De blauwe plek kan lager zitten dan de plek van de zweepslag (de spierscheur), doordat het bloed vrijkomt in het weefsel en door de zwaartekracht kan zakken.

Symptomen

Bij een zweepslag ontstaat er ineens een heftige pijn, exact op de plek van de spierscheur. Ondertussen voelt de aangedane spier zacht aan. De spier is dus niet verhard zoals bij kramp, maar er is juist een holte of inkeping te zien op de scheurplek.

Men kan moeilijker bewegen. Bij de meest voorkomende vorm van zweepslag, die in de kuit, kan men moeilijk traplopen, huppelen, rennen, op de tenen staan, maar ook gewoon lopen is moeilijker. Bij beweging ontstaat er weer hevige pijn.

Oorzaken

Vaak ontstaat een zweepslag (in de kuit) bij sport. Als de spier niet ‘voorbereid’ is op een beweging, kan een sprong die iemand normaal ook kan maken, ineens een spier doen scheuren. Ook ontstaan er gemakkelijk scheuren als iemand intens gaat bewegen, maar de spieren niet goed heeft opgewarmd met een warming-up. Dit betekent ook dat een spier gemakkelijker scheurt als het buiten koud is en er dan intens bewogen wordt. Verder kunnen vrouwen een zweepslag in de kuit oplopen als ze bijvoorbeeld altijd hakken dragen en dan ineens lage schoenen dragen en flink gaan bewegen. Door de hakken kort de spier namelijk in, waardoor hij te veel op spanning komt te staan als hij uitgerekt wordt.

Naast beweging en sport kan ook een ongeluk ineens een te hoge belasting voor een spier veroorzaken.

Behandeling

De eerste twee dagen is een zweepslag heel pijnlijk. Bewegen wordt dan automatisch vermeden. Na deze dagen is de spier nog steeds gescheurd en is er ook nog sprake van een zwelling. Zwelling en de pijn die deze met zich meebrengt, kunt u verminderen door te koelen. Ook het lichaamsdeel omhoog houden (met name bij zweepslag in het been) zorgt voor een zo min mogelijke zwelling. Om de spierscheur zo spoedig mogelijk te laten herstellen, is rust nodig.

Ga niet masseren, want hierdoor kan de spier meer schade oplopen. Stel de spier ook niet bloot aan warmte, want hierdoor zwelt de spier juist op.

Na vier tot acht dagen kunt u beginnen met lichte belasting van de spier middels oefeningen. Na twee tot drie weken kunt u weer beginnen met normaal bewegen. Gaat alles goed? Dan kunt u weer voorzichtig beginnen met sporten.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips