Tips bij concentratieproblemen

Een slechte concentratie of concentratieproblemen hebben als gevolg dat opdrachten niet goed worden uitgevoerd. Concentratieproblemen kunnen zich tijdelijk voordoen, maar ook van blijvende aard zijn. Tips bij concentratieproblemen zorgen ervoor dat de aandacht beter verdeeld wordt. Wie goed voor zichzelf zorgt en rekening houdt met de eigen concentratieboog, kan het concentratievermogen en geheugen verbeteren. Daarnaast speelt ook de omgeving een belangrijke rol.

Concentratieboog

Niet iedereen heeft dezelfde concentratieboog, oftewel de maximale tijd waarop iemand zich kan concentreren op een opdracht. Voor kinderen is de concentratieboog veel korter dan bij volwassenen zonder dat er sprake is van concentratieproblemen. Een 2-jarig kind kan zich gedurende twee tot drie minuten concentreren, voor een 6-jarig kind geldt een maximale concentratie van ongeveer 10 minuten. Kinderen van 10 jaar oud houden dit 20 minuten vol, terwijl een kind van 13 jaar een concentratie van een half uur heeft.

Voor jongvolwassenen geldt een concentratieboog van ongeveer 3 kwartier. Door over de maximale concentratie heen te gaan, verdwijnt de aandacht. De concentratieboog is eenvoudig te meten door het zetten van een wekker. Wie de eigen concentratieboog kent, houdt hier rekening mee door het inlassen van een pauze van vijf tot tien minuten. Bij concentratieproblemen is het aan te raden een opdracht in kortere tijdblokken in te delen. Na ieder tijdblok is er ruimte voor een korte pauze.

Afleiding vermijden

Een van de grootste valkuilen bij concentratieproblemen is afleiding. Een radio of televisie die aanstaat kan ervoor zorgen dat de aandacht en focus verdwijnt. Ditzelfde gebeurt bij een telefoon die overgaat of mensen die in dezelfde ruimte rondlopen. Niet iedereen is even snel afgeleid, sommige mensen kunnen uitstekend werken in een drukke omgeving. Wie zich hierdoor wel laat afleiden en concentratieproblemen ervaart, zoekt liever een rustige ruimte op. Schakel televisie, radio, smartphone en andere stoorzenders tijdelijk uit. Wie veel met ideeën rondloopt kan deze beter direct opschrijven en vervolgens opzij schuiven, zodat de aandacht bij de huidige opdracht blijft.

Een opgeruimde werkplek

Een rommelige omgeving of werkplek zorgt voor chaos in het hoofd en meer concentratieproblemen. Door de werk- en woonruimte op te ruimen en te ordenen, ontstaat er meer rust. Wie iedere dag na het werk het bureau of de tafel op te ruimen, start de volgende dag met een fris en goed gevoel.

Aan een opdracht tegelijk werken

Multitasking is niet voor iedereen weggelegd. Mensen met concentratieproblemen hebben moeite hun aandacht te verdelen. Hierbij is het nog moeilijker om te focussen op een opdracht. Het is daarom belangrijk om één opdracht tegelijk af te werken. Een to-do-list geeft een duidelijk overzicht van alle taken en opdrachten. Bij jonge kinderen met concentratieproblemen helpt het om de opdracht zo kort mogelijk te houden of onder te verdelen in blokken. Ook bij kinderen wordt er niet meer dan één opdracht tegelijkertijd uitgelegd en behandeld. Het heeft geen zin om opdrachten voor een later moment nu al te bespreken.

Belonen motiveert

Niet alleen bij kinderen werkt belonen motiverend, maar ook bij volwassenen. Kinderen met concentratieproblemen groeien zichtbaar wanneer ze complimentjes krijgen. Een mooie beloning voor het kind is het vooruitzicht op een leuk spelletje, nadat de opdracht voltooid is. Jonge kinderen zijn gevoelig voor het krijgen van stickers of stempels, ook dit is een ideale manier van belonen. Volwassenen met concentratieproblemen kunnen zichzelf belonen met het beluisteren van muziek, het lezen van een favoriet tijdschrift of iets lekkers bij de koffie. Uit praktijk blijkt dat belonen niet alleen motiveert, maar ook voor een langere concentratie zorgt.

Gezond leven

Stress kan de concentratie verminderen. Ontspannen vormt dan ook een leidraad bij concentratieproblemen. Sporten schuift alle zorgen even opzij, bovendien produceert het lichaam tijdens sport endorfines, die de concentratie verhogen. Ook een goede nachtrust is belangrijk. Mensen met slaapproblemen ervaren een slechtere concentratie. Daarnaast is een gezonde levensstijl belangrijk. Gezonde voeding voorziet het lichaam van de nodige vitaminen en mineralen. Door een hongergevoel kan de concentratie afnemen, regelmatig eten is dan ook belangrijk. Cafeïne houdende dranken zoals koffie geven een tijdelijke oppepper met een betere concentratie, dit effect is echter tijdelijk en vermindert de concentratie op de lange duur. Dit effect hebben suikers ook op de concentratie, vermijd dan ook liever zoetigheden als gebak en snoep.

Bovenstaande tips bij concentratieproblemen zijn goed toe te passen bij kinderen en volwassenen van verschillende leeftijden. Bij concentratieproblemen als gevolg van een aandoening of afwijking, is het nodig om hier rekening mee te houden en de werkomgeving aan te passen.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips