Jaloezie

Jaloerse mensen zijn niet alleen jaloers op de vermeende of werkelijk bestaande geliefde of minnaar van hun partner, maar bijvoorbeeld ook op de beste vriendin van hun vrouw, de secretaresse van hun man of de intensieve wijze waarop de partner met de computer bezig is. Ze kunnen zelfs jaloers zijn op de kinderen.

Jaloezie is sterk gekoppeld aan de angst de ander te verliezen en zelf niet meer aantrekkelijk genoeg te zijn om de ander te binden. Iedereen kent zulke gevoelens uit eigen ervaring. Jaloezie is normaal en begrijpelijk, zolang het de ander of de jaloerse persoon zelf het leven niet tot een hel maakt. Jaloezie is een zeer sterke emotie die in de verschillende culturen meer of minder geaccepteerd wordt. Jaloerse mensen kunnen hun jaloezie uiten in hatelijke scènes, vernederende opmerkingen, dreigen met zelfmoord en in het uiterste geval moord!

Jaloezie

Wat zijn de oorzaken van jaloezie?

Iemand is vaak volledig ongegrond jaloers. Het kan een teken zijn dat men de partner niet voldoende vertrouwt of niet voldoende zelfvertrouwen bezit. De misvatting dat liefde en jaloezie onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, is vaak fataal. Jaloezie wordt te vaak als teken van liefde opgevat. Het tegendeel is meestal het geval: een jaloerse persoon ziet zijn partner als bezit en wil hem of haar totaal onder controle houden en afhankelijk maken.

Jaloezie treft alle betrokkenen en heeft geen enkel voordeel. Ze leidt dikwijls tot het tegendeel. Jaloezie kan de partner juist in de armen van een ander drijven of er op zijn minst voor zorgen dat hij/zij juist gaat liegen en bedriegen om niet langer geconfronteerd te hoeven worden met beschuldigingen, conflicten en scènes.

Wat kan men tegen jaloezie doen?

Wederzijds vertrouwen is de basis voor een goede relatie. Bespreek de jaloezie met uw partner. Probeer in zo’n gesprek verwijten en beschuldigingen te voorkomen, zodat uw partner niet gelijk in de oppositie wordt gedreven.

In een rustig gesprek kunt u er snel achter komen of uw jaloezie eigenlijk terecht was. Blijkt bij een dergelijk gesprek dat uw partner u daadwerkelijk heeft bedrogen of nog steeds vreemd gaat of te veel tijd besteedt aan bezigheden die niets met u te maken hebben, dan verkeert uw relatie in een crisis. Deze constatering is kwetsend, maar hoeft zeker niet het einde van de relatie te betekenen.

Wanneer beide partners bereid zijn naar de oorzaak van de crisis te zoeken en het gemeenschappelijke leven weer centraal te stellen, kan dit een nieuwe basis zijn voor de relatie. Een relatie hoeft natuurlijk niet tot elke prijs overeind te worden gehouden. Men kan tot de slotsom komen dat de relatie te sterk in het eigen nadeel uitpakt en dat het beter is er een punt achter te zetten.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips