Angst

Iedereen kent angst. Angst is zelfs nodig om te kunnen overleven. Er zijn veel soorten angst. Men kan bang zijn in een bedreigende situatie, in het verkeer, voor een gesprek, voor een scheiding, voor regenwormen. Soms is men bang voor een werkelijk gevaar of een echte bedreiging, bijvoorbeeld een auto-ongeluk. Deze angst wordt dan ook wel reële angst genoemd. Andere angsten zijn voor een buitenstaander moeilijk te begrijpen. Men spreekt dan wel van neurotische angst.

Angst kan verlammend werken

Te veel angst werkt verlammend en kan zelfs verwarring veroorzaken. Lichamelijk komt angst tot uitdrukking in een versnelling van de polsslag, pupilverwijding, verhoogde spierspanning en transpireren. Psychisch uit het zich als een gevoel van hulpeloosheid, overgeleverd zijn en ontzetting. Soms zoeken we ook vrijwillig dingen op die ons bang maken. Wie kent niet het enge en tegelijkertijd aangename gevoel in het spookhuis of de achtbaan op de kermis of de spanning bij een griezelfilm? De angst wordt dan omgezet in een plezierige sensatie.

Waarom zijn mensen bang?

Angst kan verschillende oorzaken hebben. Men kan bang worden omdat men van nature erg angstig is en in iedere situatie snel bang wordt. Er kan echter ook sprake zijn van een daadwerkelijke bedreiging, die men beter kan vermijden. Daarom kan men niet zeggen dat angst iets negatiefs of iets slechts is. Tot op zekere hoogte is angst nodig om te kunnen overleven. Wanneer u bang bent, hoeft u niet meteen te denken dat u een lafaard bent. Men dient de angst serieus te nemen en na te gaan wat de oorzaak ervan is.

Angst

Aspecten van angst

Angst als een eigenschap wordt door kinderen al vroeg aangeleerd door nabootsing van het gedrag van hun ouders. Bangelijke ouders hebben meestal bange kinderen. Iemand die bang is aangelegd leert van jongs af aan hoe gevaarlijk de wereld is en neemt vooral de negatieve informatie en ervaringen in zich op. Dat wil zeggen dat deze eerder in zijn geheugen worden opgeslagen dan positieve.

Angst kan ook van invloed zijn op het verloop van een gesprek. Iemand die bijvoorbeeld bang is in een sollicitatiegesprek te zullen falen, kan met deze angst op verschillende manieren omgaan. De één kan alleen nog maar stotteren, de ander zegt de afspraak af en iemand anders treedt geforceerd en te krachtig op. Telkens zal het gevolg verschillend zijn. Er zijn veel manieren om met angst om te gaan.

Hebben kinderen speciale angsten?

De meeste kinderen hebben angsten die ze in de loop van de tijd ‘ontgroeien’. De grootste angst van kinderen betreft bovennatuurlijke dingen zoals spoken. Ook zijn ze vaak erg bang om alleen te zijn in het donker. Bepaalde angsten verdwijnen wanneer de kinderen ouder worden en meer hebben meegemaakt. Kinderen zijn vaak nog niet in staat in te zien dat er geen reden is om bang te zijn. Angsten kunnen zich bij kinderen ook in lichamelijke klachten vertalen. Ze kunnen last krijgen van hoofdpijn en buikpijn, misselijkheid, braken en slapeloosheid. Veel angsten verdwijnen vanzelf weer wanneer de kinderen ouder worden.

Men helpt een kind niet door zijn angst niet serieus te nemen en uit te leggen dat er geen reden is om bang te zijn. Men kan de angst beter eerst eens laten bestaan en daarna met het kind oefenen om haar te overwinnen. Wanneer een klein kind bang is voor vreemde mensen, kan een van de ouders het kind bij de hand pakken en naar de tot dan toe onbekende persoon toe gaan.

Wat kan men tegen angst doen?

Psychosomatische aandoeningen gaan vaak met angst gepaard. Dit wijst erop hoe sterk geest en lichaam met elkaar samenhangen. Wanneer de angst overheersend is, kunnen medicijnen tijdelijk verlichting geven. Daarmee wordt het probleem echter niet opgelost. Op den duur kan het probleem door afhankelijkheid van het geneesmiddel zelfs nog groter worden. In extreme gevallen moet de patiënt tijdelijk worden opgenomen in een ziekenhuis of op een psychiatrische afdeling.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips