Watervergiftiging

Veel water drinken is goed voor onze gezondheid, maar kunnen we ook een teveel aan water binnenkrijgen? Het antwoord luidt ‘ja’: we spreken dan van watervergiftiging, ook wel waterintoxicatie of hyponatriëmie genoemd. Maar wat is watervergiftiging precies? Wat gebeurt er dan in uw lichaam, met welke klachten kunt u te maken krijgen en hoe wordt het weer opgelost? Dit en meer leest u in dit artikel!

Wat is watervergiftiging eigenlijk?

Als u te veel water in korte tijd drinkt, dan kunnen uw nieren het niet meer bijhouden. De nieren hebben als functie om urine aan te maken, zodat de waterhuishouding in uw lichaam op orde blijft. Er kan dus maar een beperkte hoeveelheid urine worden aangemaakt. Krijgt u meer water binnen dan de nieren kunnen verwerken, dan gaat het water vanuit het bloed het lichaam in, wat leidt tot zwellingen als gevolg van osmose. Met name bij de hersenen kan dat tot gevaarlijke situaties leiden, omdat de schedel geen ruimte geeft voor het optreden van zwellingen. Andere gevolgen van watervergiftiging zijn spierkrampen, een (sterk) verlaagde bloeddruk en een slap gevoel. Ook is het mogelijk om in coma te geraken.

Wie lopen er risico?

Om watervergiftiging te kunnen oplopen, moet u erg veel water drinken in korte tijd. Marathonlopers vormen daarom een risicogroep. Om het vochtverlies tijdens het hardlopen te compenseren, drinken zij veel water. Soms te veel, wat kan leiden tot watervergiftiging. Het gaat daarbij met name om lopers die relatief langzaam lopen. Zij doen langer over het afleggen van de afstand en nemen als gevolg daarvan vaak ook meer water in. Professionele of ervaren wedstrijdlopers vormen over het algemeen een minder risico.

Een andere specifieke risicogroep, is de groep mensen die XTC (MDMA) gebruikt. Een bekende bijwerking van deze drug is dat er veel geplast moet worden, waardoor veel drinken wordt aangewakkerd. Een watervergiftiging ligt ook dan op de loer.

Ik heb watervergiftiging, wat nu?

Heeft u last van een watervergiftiging, dan komt dat onder meer op de weegschaal tot uitdrukking. Wanneer u na een zware inspanning toch meer weegt dan vóór de inspanning, kan dat erop wijzen dat u heeft overgecompenseerd door het drinken van te veel water. U kunt ook fysieke klachten krijgen, zoals een verward, misselijk of gedesoriënteerd gevoel. De symptomen van uitdroging en watervergiftiging lijken op elkaar. Het is dus belangrijk om dit goed in beeld te krijgen, want extra drinken is natuurlijk funest als u met watervergiftiging kampt.

Wat te doen om watervergiftiging te voorkomen of op te lossen? In het eerste geval is de mate van dorst een goede indicator voor de hoeveelheid water die u moet drinken. Heeft u een vermoeden van watervergiftiging, neem dan een sterke bouillon met bijna tien procent zout. Dit is alleen aan te raden voor mensen die nog zelfstandig kunnen drinken. Het zout zorgt ervoor dat het water kan worden opgenomen en dat de symptomen verdwijnen.


Relevante artikelen
1 reacties
  1. Ik zou graag in contact komen met iemand die hier bekend mee is, als medisch deskundige danwel ervaringsdeskundige.
    Ik had nog geen verschijnselen als hoofdpijn of buikpijn, maar wel bewustzijnsvermindering.
    Mijn bloed is toen getest en ik heb voor een week kaliumchloride tabletten gekregen.
    Ik merk veranderingen in mijn lichaam (hersenen, nieren, blaas) die ik nergens terug kan lezen op het internet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips