Niervergiftiging

Niervergiftiging is zelf geen ziekte, maar een gevolg van het feit dat de nieren niet goed meer werken. Een aantasting van de nieren kan zeer verschillende oorzaken hebben. Als de nieren langere tijd slecht functioneren raakt het lichaam de afvalstoffen niet kwijt en ontstaat er een chronische niervergiftiging.

Normaal scheiden de nieren de afvalprodukten van ons lichaam uit. Bij een niervergiftiging blijven de afvalprodukten en vocht achter in het lichaam. Dit leidt tot een onderhuidse vochtophoping {oedeem). In het bloed stapelen afvalstoffen zoals creatinine en ureum, zich op. De water-zouthuishouding raakt uit balans en de zuurgraad van het bloed kan gevaarlijk stijgen. Zo ontstaat de niervergiftiging {uremie).

Om de waterzouthuishouding en de zuurgraad van het bloed weer te normaliseren is een behandeling in het ziekenhuis met de kunstnier (hemodialyse) noodzakelijk. Met de kunstnier wordt het bloed buiten het lichaam gereinigd. Als de nierfunctie voorgoed is gestoord, komt een patiënt voor een niertransplantatie in aanmerking.

niervergiftiging

Wat zijn de oorzaken van een niervergiftiging?

Een niervergiftiging kan worden veroorzaakt door een onvoldoende nierdoor-bloeding of beschadiging van het nierweefsel door gifstoffen of ontstekingen. Een gestoorde afvoer van de urine door nierstenen of gezwellen kan een derde oorzaak zijn. Andere mogelijke oorzaken van nierinsufficiëntie (slecht functionerende nieren) zijn een shock, een grote operatie of een ongeval met veel bloedverlies.

Hoe wordt een niervergiftiging behandeld?

De behandeling vindt meestal plaats op de intensivecare-afdeling van een ziekenhuis. Hier controleert men voortdurend de hart-functie, de ademhaling, de urineproduktie en de vocht-inname. Bovendien controleert men regelmatig de zuurgraad van het bloed, de zoutbalans en het ureum en creatininegehalte van het bloed. Tijdens deze, meerdere weken durende, behandeling is de patiënt vatbaar voor infecties.

Is een niervergiftiging gevaarlijk?

Als men niet onmiddellijk een medische behandeling start, kunnen ernstige complicaties ontstaan.

Wanneer is men weer beter?

Als de nierfunctie weer is genormaliseerd duurt het nog een aantal weken voor men helemaal is opgeknapt. Helaas is een niervergiftiging niet altijd te genezen.


Relevante artikelen
2 reacties
  1. leonora Tiddens

    ls,
    Ik maak me zorgen. Ik ben doodziek en heb nu nierfunctie van 12%.
    Verder heb ik als Chronisch Patient: Hartfalen/longen COPD met astma-aanvallen/maag/Terminale Nierinsuffientie/Diabetes/Prolactonoom/Slaapapneu/af en toe Jicht/mtige tot zware klinische depressies/Ernstige psoriases ect.
    Maar mijn nefroloog heeft afspraak gemaakt (over 7 weken) voor de eerste x naar Dialyse -arts/nefroloog.
    Dan nog afspraak vaat chirurg voor operatie shunt. Dit moet 8 weken “rijpen.”
    Heb ik uitgerekend dat ik pas medio september 2016 mijn 1e dialyse krijg!
    Is dit na ruim 18 weken nu 13/5/16,
    niet veels te laat?
    Aangezien mijn nierfunctie hard achteruit gaat?
    Of gevaar niervergiftiging?
    SOS! Ben nu al tijden doodziek! Word gek van de jeuk! Elke ochtend kotsmisselijk wakker! Hondsmoe erg pijnelijke spierkrampen, Al tijden geen eetlust meer! 8 kg afgevallen! Hoofdpijn duizelig veel slapen!! Vaak erg benauwd. Verschrikkelijke suikers! blabla!!
    Hoe moet ik die 18 weken doorkomen tot Dialyseren?
    Ik trek ’t niet meer!!
    Na al die jaren jarenlang “overleven”
    Help mij!!
    Vriendelijke groet,
    Leonora Tiddens

    1. Beste Leonora,

      Wat een erg vervelend probleem! Helaas is het inderdaad nodig om de shunt uit te laten rijpen en vandaar dat dit een aantal weken duurt. Of dit veel te laat voor uw toestand kan ik niet zeggen, maar uw artsen hebben het beste met u voor en zullen daarom ook goed weten wat zij doen. Ik neem daarom aan dat de wachttijd, ondanks dat dit erg vervelend voor u is, geoorloofd is. Als u problemen blijft houden, zoals bijv de misselijkheid, kunt u altijd via de huisarts anti-misselijkheid medicijnen krijgen. Helaas kan ik verder niets voor u betekenen. Ik wens u het allerbeste.

      Met vriendelijke groet,
      Wesley

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips