Nefrotisch syndroom

Het nefrotisch syndroom ontstaat als gevolg van een aandoening van de nieren. Het wordt gekenmerkt door te veel eiwit in de urine (proteïnurie), door te weinig eiwit in het bloed en verschuiving van de verschillende eiwitfactoren (hypoproteïnemie en dysproteïnemie), door stijging van cholesterol en triglyceriden in het bloed en door oedemen.

Het nefrotisch syndroom ontstaat doordat de capillair kluwen in de nierschors (glomeruli) voor bepaalde eiwitmoleculen meer doorlatend worden, waardoor deze in versterkte mate in de urine uitgescheiden worden.

oorzaken van het nefrotisch syndroom.

De hoofdoorzaak zijn ontstekingsachtige afwijkingen in de nierschors (glomerulonefritis), die kunnen ontstaan door een streptococceninfectie elders in het lichaam.

Maar het nefrotisch syndroom kan ook optreden bij andere onderliggende ziekten die de nieren beschadigen. Daartoe behoren stofwisselingsziekten (vooral diabetes mellitus) en infectieziekten (bijvoorbeeld syfilis, TBC, ontstekingen van het bot en van de gewrichten).

Allergische reacties op verschillende medicijnen, vooral op antiepileptica, bismut en goud, kunnen nierbeschadiging veroorzaken en daarmee tot het nefrotisch syndroom leiden.

Verdovende middelen (heroïne) en tumoren in de nier, de darm of de bronchiën kunnen in veel gevallen eveneens een nefrotisch syndroom opwekken.

nefrotisch syndroom

Hoe wordt het nefrotisch syndroom behandeld?

Natuurlijk moet de onderliggende ziekte behandeld worden. Schadelijke medicijnen worden gestaakt. Verder probeert men de toegenomen doorlaatbaarheid van de capillairen met medicijnen te bestrijden.

Doordat er te veel eiwit in de urine uitgescheiden wordt, moet dit aangevuld worden. Dat gebeurt door een dieet dat rijk is aan eiwitten en koolhydraten. Het oedeem behandelt men met behulp van medicijnen die de urineproduktie bevorderen (diuretica).

Infantiel nefrotisch syndroom
In een enkel geval kan het nefrotisch syndroom ook bij kinderen optreden. Over het algemeen reageert de ziekte goed op medicijnen. Maar er is een speciale vorm, het infantiel nefrotisch syndroom, dat bij zuigelingen kan optreden en binnen enkele weken door nierfalen tot de dood leidt. Oorzaak van deze zeldzame ziekte zijn waarschijnlijk antilichamen van de moeder, die tegen het nierweefsel van het kind gericht zijn en op het kind overgedragen worden.

Is het nefrotisch syndroom gevaarlijk?

In de meeste gevallen is de aandoening goed te behandelen. Maar de ziekte kan weer opnieuw optreden. In enkele gevallen reageert het syndroom niet op medicijnen. Als laatste redding komt dan een niertransplantatie in aanmerking.

Wanneer moet men de huisarts raadplegen?

Eerste tekenen van een nefrotisch syndroom zijn schuimende urine en opgezette oogleden. Vaak bestaat de zwelling in het begin alleen ‘s ochtends en neemt het oedeem in de loop van de dag weer af. Deze verschijnselen moeten serieus genomen worden en door de dokter onderzocht worden.

Wat doet de dokter?

Na het lichamelijk onderzoek neemt de dokter bloeden urinemonsters en laat deze in het laboratorium op kenmerkende afwijkingen onderzoeken. Als men de afwijking nauwkeurig wil bepalen, kan dat meestal alleen door middel van een nierbiopsie. Daarbij wordt een stukje weefsel uit de nier genomen dat vervolgens onder de microscoop wordt onderzocht.

Ziekteverloop

Eerste ziekteverschijnselen zijn behalve de schuimende urine, deegachtige, weke, indrukbare zwellingen aan de oogleden, aan de testikels en aan de enkels.

In het verdere ziekteverloop kunnen vochtophopingen in de buik en in de pleuraholte ontstaan. Later kan het vocht zich overal in het lichaam ophopen.

Aangezien ook gamma globuline, een eiwitstof die een belangrijke rol speelt bij de afweer van infecties, versterkt met de urine uitgescheiden wordt, neemt de vatbaarheid voor infectieziekten toe. Vaak ontstaan huidinfecties, longontstekingen, ook buikvliesontstekingen. Door de verandering in de samenstelling van het bloed is de kans op embolie en trombose verhoogd.


Relevante artikelen

Nog geen reacties geplaatst, wees de eerste.



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

MEDISCH VOORBEHOUD

De informatie op Menselijk Lichaam is géén medisch advies. Neem bij twijfel over gezondheid, behandeling of medicijnen altijd contact op met een arts, specialist of apotheker.

Meer informatie

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Met het laatste nieuws en gezonde tips